Home

Nieuws

Vogel & Noot failliet

Na een lange tijd van geruchten is het faillissement van machinefabrikant Vogel & Noot nu definitief. In augustus is daartoe besloten door de handelsrechtbank in het Oostenrijkse Leoben.

Het faillissement treft 110 werknemers. Die zouden al sinds juni geen loon hebben ontvangen. Uit de bekendmaking door de rechtbank blijkt dat een saneringspoging in gang is gezet om een doorstart te kunnen maken met 80 man personeel, waarbij de nadruk meer komt te liggen op productie van slijtdelen en vervangende onderdelen.

Russische boycot

Als redenen voor de ondergang van Vogel & Noot worden genoemd de teruglopende orderportefeuille, problemen bij de afzet in vooral exportmarkten, en ernstige moeilijkheden bij de (her)financiering van de onderneming. Voor dat laatste zou de schuld liggen bij de EU-handelsboycot tegen Rusland, vanwege de Oekraïne-politiek van dat land. Vogel & Noot is eigendom van het Russische Tractor Plants.

De laatst bekende jaaromzet van de Oostenrijkse onderneming bedroeg volgens de website van Agrarheute €58 miljoen over 2014, met een verlies van €4 miljoen onder de streep. Daarbij komen nog verplichtingen van €20 miljoen en voorzieningen ter grootte van €3,4 miljoen. De rechtbankstukken noemen een aantal van 230 schuldeisers.

Foto

  • Na maanden geruchten dat Vogel & Noot in zwaar weer verkeerde, is de onderneming nu echt failliet. Er wordt gewerkt aan een doorstart. <em>Foto: Bas van Hattum</em>

    Na maanden geruchten dat Vogel & Noot in zwaar weer verkeerde, is de onderneming nu echt failliet. Er wordt gewerkt aan een doorstart. Foto: Bas van Hattum

Eric Wientjes

Of registreer je om te kunnen reageren.