Home

Foto & video

Beursprimeurs op de zomerse ATH (deel 2)

Het tweede deel van de zomerse editie van de AgroTechniek Holland (ATH)-beurs in Biddinghuizen bestaat uit veel nieuwtjes. Ook zien we enkele echte primeurs, zoals de Vervaet Q-serie bietenrooier en Mazotti zelfrijdende spuit.

Bekijk ook deel 1.

Op zaterdag 10 september is op dezelfde locatie het TREKKER Festival. Komt u ook?

Foto

 • Te beginnen met een Megaband aan een schuifas. Dat is te zien op de stand van Joskin. Joskin is de eerste fabrikant die de 1,25 meter brede Mitas 1250/50R32 band op een schuifas weet te monteren. Ingetrokken meet de machinebreedte 3 meter, uitgeschoven 5,30 meter. De meerprijs van de schuifas ten opzichte van een reguliere as is grofweg €32.000. Dat is nog exclusief het drukwisselsysteem. <em>Foto's: Henk Riswick en Bob Karsten</em>

  Te beginnen met een Megaband aan een schuifas. Dat is te zien op de stand van Joskin. Joskin is de eerste fabrikant die de 1,25 meter brede Mitas 1250/50R32 band op een schuifas weet te monteren. Ingetrokken meet de machinebreedte 3 meter, uitgeschoven 5,30 meter. De meerprijs van de schuifas ten opzichte van een reguliere as is grofweg €32.000. Dat is nog exclusief het drukwisselsysteem. Foto's: Henk Riswick en Bob Karsten

 • Zuidberg toont de op de Agritechnica voorgestelde CVT-PTO. Het idee is om een werktuig aan te drijven met een toerental dat onafhankelijk is van het motortoerental. Deze bouwt het bedrijf in samenwerking met CVT Corp uit Canada. Daarbij toonde Zuidberg de nieuwe bumpers; 3 uitvoeringen aan onderrijdbeveiligingen. Met en zonder frontgewicht.

  Zuidberg toont de op de Agritechnica voorgestelde CVT-PTO. Het idee is om een werktuig aan te drijven met een toerental dat onafhankelijk is van het motortoerental. Deze bouwt het bedrijf in samenwerking met CVT Corp uit Canada. Daarbij toonde Zuidberg de nieuwe bumpers; 3 uitvoeringen aan onderrijdbeveiligingen. Met en zonder frontgewicht.

 • Een echte primeur is de Kverneland e-drill opbouwzaaimachine. Meest bijzonder zijn 2 zaken: ten eerste staan de zaadtank hoger geplaatst, zodat je een goed zicht houdt op (nieuwe) kopeg- en zaaielementen. Ten tweede heeft de machine een nieuw en gebruiksvriendelijk zaaidoseersysteem. Grofweg is het zo: voor elke zaadgrofheid, kan je wisselen tussen 4 zaairotors. Wisselen hiertussen gaat in een handomdraai. Vervolgens start je een afdraaiproef via een drukknop. Nog even het gewicht invoeren in de terminal en de machine is perfect afgesteld. Zaadbakgrootte: 1100, 1300 of 2000 liter. Richtprijs e-drill zaaimachine €19.950.

  Een echte primeur is de Kverneland e-drill opbouwzaaimachine. Meest bijzonder zijn 2 zaken: ten eerste staan de zaadtank hoger geplaatst, zodat je een goed zicht houdt op (nieuwe) kopeg- en zaaielementen. Ten tweede heeft de machine een nieuw en gebruiksvriendelijk zaaidoseersysteem. Grofweg is het zo: voor elke zaadgrofheid, kan je wisselen tussen 4 zaairotors. Wisselen hiertussen gaat in een handomdraai. Vervolgens start je een afdraaiproef via een drukknop. Nog even het gewicht invoeren in de terminal en de machine is perfect afgesteld. Zaadbakgrootte: 1100, 1300 of 2000 liter. Richtprijs e-drill zaaimachine €19.950.

 • P. de Heus en Zonen Greup bv is importeur van Lovol en toont op de ATH het nieuwste type hiervan. De 404-III is een 40 pk-trekkertje. Alleen het nodige is aan boord, volgens de leverancier. De Chinese trekker was al te bewonderen op de Aardappeldemodag in Westmaas. Hij staat naast de bekendere Eurotrac, die uit dezelfde fabriek komt.

  P. de Heus en Zonen Greup bv is importeur van Lovol en toont op de ATH het nieuwste type hiervan. De 404-III is een 40 pk-trekkertje. Alleen het nodige is aan boord, volgens de leverancier. De Chinese trekker was al te bewonderen op de Aardappeldemodag in Westmaas. Hij staat naast de bekendere Eurotrac, die uit dezelfde fabriek komt.

 • Het Nederlandse Sieplo wil zich naast de kalversector ook meer richten op de traditionele veehouderij en toont gangbare voermengbakken, zowel voor shovel als achter de trekker. Kernpunten blijven de volledige roestvast-stalen (RVS) bakken en vijzels en de zeer nauwkeurige afwerking. De fabrikant garandeert een hele lange levensduur, gewoonweg omdat RVS niet slijt. Vandaar dat het staal dunner is en de bakken daardoor lichter. De getoonde MB1800 meng-doseerbak kost grofweg €16.000 en weeg 950 kg inclusief driepuntsbok.

  Het Nederlandse Sieplo wil zich naast de kalversector ook meer richten op de traditionele veehouderij en toont gangbare voermengbakken, zowel voor shovel als achter de trekker. Kernpunten blijven de volledige roestvast-stalen (RVS) bakken en vijzels en de zeer nauwkeurige afwerking. De fabrikant garandeert een hele lange levensduur, gewoonweg omdat RVS niet slijt. Vandaar dat het staal dunner is en de bakken daardoor lichter. De getoonde MB1800 meng-doseerbak kost grofweg €16.000 en weeg 950 kg inclusief driepuntsbok.

 • Vervaet onthulde de nieuwe Q-serie bietenrooier op de ATH. De Q616 met 16-tons bunker volgt de 23 jaar lang geproduceerde Beat Eater 617 op. De compleet vernieuwde vierwielige rooier is modulair gebouwd en heeft veel keuzes in rooitechniek. De grote banden lopen ieder in een eigen spoor en de machine draait in een cirkel van 2,4 meter inwendig.

  Vervaet onthulde de nieuwe Q-serie bietenrooier op de ATH. De Q616 met 16-tons bunker volgt de 23 jaar lang geproduceerde Beat Eater 617 op. De compleet vernieuwde vierwielige rooier is modulair gebouwd en heeft veel keuzes in rooitechniek. De grote banden lopen ieder in een eigen spoor en de machine draait in een cirkel van 2,4 meter inwendig.

 • Onder eigen ‘Agromet’ label brengt Zonderland Machinehandel uit Joure deze kuil-verdichtingswals op de markt. Er zijn 3 versies, van 2.4, 3 en 3.6 meter. De 2,4 meter versie (foto) weegt leeg 1.800 kg, en vol water 3.700 kg en kost €9.845. Detail: op de hoek zitten kunststof rollen om strak langs de kuilwanden te rijden.

  Onder eigen ‘Agromet’ label brengt Zonderland Machinehandel uit Joure deze kuil-verdichtingswals op de markt. Er zijn 3 versies, van 2.4, 3 en 3.6 meter. De 2,4 meter versie (foto) weegt leeg 1.800 kg, en vol water 3.700 kg en kost €9.845. Detail: op de hoek zitten kunststof rollen om strak langs de kuilwanden te rijden.

 • Een wereldprimeur op de ATH is deze MAF3180 Mazotti zelfrijder op de stand van Wout Hogervorst. In de kern: eenvoudig, degelijk, met hydraulische spoorbreedteverstelling, een Claas cabine en geen overbodige elektronica. Spuitbomen zijn mogelijk tot 30 meter breed. Hogervorst bouwt er spuiten zelf op met bekend Kverneland / Rau-spuitonderdelen. Richtprijs ongeveer €160.000 inclusief GPS, Isobus en automatische reiniging.

  Een wereldprimeur op de ATH is deze MAF3180 Mazotti zelfrijder op de stand van Wout Hogervorst. In de kern: eenvoudig, degelijk, met hydraulische spoorbreedteverstelling, een Claas cabine en geen overbodige elektronica. Spuitbomen zijn mogelijk tot 30 meter breed. Hogervorst bouwt er spuiten zelf op met bekend Kverneland / Rau-spuitonderdelen. Richtprijs ongeveer €160.000 inclusief GPS, Isobus en automatische reiniging.

 • Speciaal voor de akkerbouwers die zuinig zijn op het geoogste product, ontwikkelde Joskin dit neerklapbaar zijschot op de Drakkar rolbandwagens. De valhoogte wordt zo beperkt tot 1 meter, dat is 80 centimeter lager dan normaal.

  Speciaal voor de akkerbouwers die zuinig zijn op het geoogste product, ontwikkelde Joskin dit neerklapbaar zijschot op de Drakkar rolbandwagens. De valhoogte wordt zo beperkt tot 1 meter, dat is 80 centimeter lager dan normaal.

 • Soms zit nieuws in de details. Zoals bij deze ‘S-S Engineering’ drainagereiniger waarmee je radiografisch de geleidingsboog kunt verstellen om snel de slang in de pijp te krijgen. Deze optie kost op het type ‘professional’ €1.285.

  Soms zit nieuws in de details. Zoals bij deze ‘S-S Engineering’ drainagereiniger waarmee je radiografisch de geleidingsboog kunt verstellen om snel de slang in de pijp te krijgen. Deze optie kost op het type ‘professional’ €1.285.

 • Op de stand van De Factorij vind je het Scharmüller conisch trekoog. De bedoeling is om in noodgevallen snel los te koppelen. Je krijgt hier een kastje in de cabine met 2 knopjes waarmee je het trekoog snel ontgrendelt. Een pen trekt zich dan in en het trekoog laat los. Zo kun je de trekker redden, mocht bijvoorbeeld een balenpers vlam vatten.

  Op de stand van De Factorij vind je het Scharmüller conisch trekoog. De bedoeling is om in noodgevallen snel los te koppelen. Je krijgt hier een kastje in de cabine met 2 knopjes waarmee je het trekoog snel ontgrendelt. Een pen trekt zich dan in en het trekoog laat los. Zo kun je de trekker redden, mocht bijvoorbeeld een balenpers vlam vatten.

 • Op de stand van Geert-Jan de Kok BV vind je 2 nieuwe shovels: de Gehl AL650 en Mustang 708. De shovels zijn technisch gelijk en zo is er ook Mustang 608 uitvoering en een Gehl AL750. Het shovelaanbod is hiermee naar boven uitgebreid, van maximaal 3 ton naar 5 ton. Optioneel lopen ze 30 km/u. Een telescopische giek zit er nog aan te komen.

  Op de stand van Geert-Jan de Kok BV vind je 2 nieuwe shovels: de Gehl AL650 en Mustang 708. De shovels zijn technisch gelijk en zo is er ook Mustang 608 uitvoering en een Gehl AL750. Het shovelaanbod is hiermee naar boven uitgebreid, van maximaal 3 ton naar 5 ton. Optioneel lopen ze 30 km/u. Een telescopische giek zit er nog aan te komen.

 • Bigtyre toont Goodyear en Galaxy. Sinds april is Bigtyre de importeur hiervan. Het jonge bedrijf is een zusterbedrijf van Bandenservice Zuid-West. Jaap Vollaard (l) en Bas van der Linden (r) nemen de vermarkting voor hun rekening. Goodyear trok zich tijdelijk terug uit de landbouw, maar is terug met onder andere een breed aanbod aan spuitmachinebanden.

  Bigtyre toont Goodyear en Galaxy. Sinds april is Bigtyre de importeur hiervan. Het jonge bedrijf is een zusterbedrijf van Bandenservice Zuid-West. Jaap Vollaard (l) en Bas van der Linden (r) nemen de vermarkting voor hun rekening. Goodyear trok zich tijdelijk terug uit de landbouw, maar is terug met onder andere een breed aanbod aan spuitmachinebanden.

 • Delvano rust de zelfrijder uit met een 15 inch groot bedieningsscherm. Het heeft 3 tabbladen: onderstel, spuittechniek en onderhoud. Elementen zijn hier snel toegankelijk, zo kun je snel handmatig secties in- en uitschakelen. GPS wordt mogelijk later in dit scherm geïntegreerd. Geen prioriteit, omdat volgens de leverancier 2 schermen beter is.

  Delvano rust de zelfrijder uit met een 15 inch groot bedieningsscherm. Het heeft 3 tabbladen: onderstel, spuittechniek en onderhoud. Elementen zijn hier snel toegankelijk, zo kun je snel handmatig secties in- en uitschakelen. GPS wordt mogelijk later in dit scherm geïntegreerd. Geen prioriteit, omdat volgens de leverancier 2 schermen beter is.

 • Op de stand van Landkracht Agri BV vind je 3 nieuwtjes. Zo stelde het een volveldzaaimachine voor die bestaat uit een Machsio kopeg, kruimelrollen en HE-VA zaaimachine. Sinds kort is Landkracht importeur van Ortolan frezen, waarvan er één te vinden is. Ook nam landkracht het importeurschap van Louis Nagel over van Sigma voorlader, welke op stand zijn gestald.

  Op de stand van Landkracht Agri BV vind je 3 nieuwtjes. Zo stelde het een volveldzaaimachine voor die bestaat uit een Machsio kopeg, kruimelrollen en HE-VA zaaimachine. Sinds kort is Landkracht importeur van Ortolan frezen, waarvan er één te vinden is. Ook nam landkracht het importeurschap van Louis Nagel over van Sigma voorlader, welke op stand zijn gestald.

 • Kroon Oil BV breidt uit met alkylaatbrandstoffen. Ze heten Fuel Optimix 2t 2-takt mengsmering en Fuel Optimum 4t voor 4-takt motoren. De brandstoffen zijn schoner en milieuvriendelijk, volgens de leverancier. Ook toont Kroon Oil de Bio Field Sprayer Protect, een biologisch afbreekbaar antivriesmiddel voor de spuitmachine tijdens winterstalling.

  Kroon Oil BV breidt uit met alkylaatbrandstoffen. Ze heten Fuel Optimix 2t 2-takt mengsmering en Fuel Optimum 4t voor 4-takt motoren. De brandstoffen zijn schoner en milieuvriendelijk, volgens de leverancier. Ook toont Kroon Oil de Bio Field Sprayer Protect, een biologisch afbreekbaar antivriesmiddel voor de spuitmachine tijdens winterstalling.

 • Still toont een hybride heftruck. Het gaat om de RX 70-35 3,5-tons dieselelektrisch aangedreven heftruck. Hij zou hierdoor zuiniger (25% volgens de fabrikant), nauwkeurig en energiezuinig zijn. En denk eens aan de MIA/Vamil regeling. Daarbij vernieuwde de fabrikant de heftruck naar eigen zeggen op 50 punten, met name op gebied van comfort.

  Still toont een hybride heftruck. Het gaat om de RX 70-35 3,5-tons dieselelektrisch aangedreven heftruck. Hij zou hierdoor zuiniger (25% volgens de fabrikant), nauwkeurig en energiezuinig zijn. En denk eens aan de MIA/Vamil regeling. Daarbij vernieuwde de fabrikant de heftruck naar eigen zeggen op 50 punten, met name op gebied van comfort.

 • Op de stand van Steeno vind je de vernieuwde Franse Lucas G Autospire 180 zelfrijdende voermengwagen. De 18-kuubs mengkuip heeft 2 vijzels, een 6 cilinder motor met 217 pk drijft dit aan. Verder zijn er wijzigingen te vinden in de frees, cabine (touchscreen bedieningsscherm) en is de aandrijving van de vijzels in de mengkuip nu hydraulisch.

  Op de stand van Steeno vind je de vernieuwde Franse Lucas G Autospire 180 zelfrijdende voermengwagen. De 18-kuubs mengkuip heeft 2 vijzels, een 6 cilinder motor met 217 pk drijft dit aan. Verder zijn er wijzigingen te vinden in de frees, cabine (touchscreen bedieningsscherm) en is de aandrijving van de vijzels in de mengkuip nu hydraulisch.

Of registreer je om te kunnen reageren.