Home

Foto & video

Beursprimeurs op zomerse ATH

Zomers warm en kalm qua bezoekersaantallen, dat zijn de steekwoorden die de eerste dag van de Agrotechniek Holland (ATH)-beurs in Biddinghuizen kenmerken. Naast enkele beursprimeurs, zoals de nieuwe 500 S4-serie van Fendt, was er ook veel kleiner beursnieuws. Een impressie.

Op 10 september is het TREKKER Festival. Bent u er ook bij?

Bekijk ook de video ATH: Nieuw paviljoen 'Jong gebruikt'

Foto

 • Kubota toonde de beursbezoekers dat het op korte termijn een serieuze full-liner wordt, met een groot arsenaal aan Kverneland-machines in Kubota-oranje. Dit jaar is de hooibouw geïntroduceerd, binnenkort zijn ook de cultivatoren en zaaimachines als Kubota-machine verkrijgbaar. Medio 2017 volgen de ploegen, precisiezaaiers en gedragen spuiten. De getrokken spuit komt later, als de opvolger van de huidige Kverneland X-Track gereed is.</p>
<p><em>Foto's: Henk Riswick</em>

  Kubota toonde de beursbezoekers dat het op korte termijn een serieuze full-liner wordt, met een groot arsenaal aan Kverneland-machines in Kubota-oranje. Dit jaar is de hooibouw geïntroduceerd, binnenkort zijn ook de cultivatoren en zaaimachines als Kubota-machine verkrijgbaar. Medio 2017 volgen de ploegen, precisiezaaiers en gedragen spuiten. De getrokken spuit komt later, als de opvolger van de huidige Kverneland X-Track gereed is.

  Foto's: Henk Riswick

 • Fendt introduceerde de nieuwe 500 S4 op 1 september tijdens een webinar op internet. Deze volgt de 500 SCR op. De ATH is de eerste beurs waar de trekker in volle glorie is te zien. Grootste veranderingen ten opzichte van zijn voorganger is de schonere motor en een 1.000E-aftaktoerental. Dan vervalt echter de 540. Voortaan is de Fendt-huiskleur Nature Green in plaats van het klassieke mattere Fendt-groen.

  Fendt introduceerde de nieuwe 500 S4 op 1 september tijdens een webinar op internet. Deze volgt de 500 SCR op. De ATH is de eerste beurs waar de trekker in volle glorie is te zien. Grootste veranderingen ten opzichte van zijn voorganger is de schonere motor en een 1.000E-aftaktoerental. Dan vervalt echter de 540. Voortaan is de Fendt-huiskleur Nature Green in plaats van het klassieke mattere Fendt-groen.

 • EU-richtlijnen dwong Dubex tot nieuwe spuitbomen. De topeinden van de brede bomen klappen voortaan niet bovenlangs verticaal meer op, maar horizontaal naast de andere boomdelen. Om te voorkomen dat vanwege het extra boomelement de spuit in transport te breed zou worden, is de ophanging bij de hefmast versmald. Bij bomen tot 27 meter versmalde de transportbreedte van 2,85 naar 2,55 meter, bij bredere bomen van 2,95 naar 2,85 meter.

  EU-richtlijnen dwong Dubex tot nieuwe spuitbomen. De topeinden van de brede bomen klappen voortaan niet bovenlangs verticaal meer op, maar horizontaal naast de andere boomdelen. Om te voorkomen dat vanwege het extra boomelement de spuit in transport te breed zou worden, is de ophanging bij de hefmast versmald. Bij bomen tot 27 meter versmalde de transportbreedte van 2,85 naar 2,55 meter, bij bredere bomen van 2,95 naar 2,85 meter.

 • Mercedes Benz greep de ATH aan met de boodschap dat de Unimog nog steeds in landbouwuitvoering te verkrijgen is. De U 530 van 220 kW (300 pk) is verkrijgbaar met hef en aftakas voor en achter. De transmissie is een combi van een mechanische 8 versnellingsbak met hydrostaat. Daarmee is de snelheid in het veld traploos te variëren van 0 tot 50 kilometer per uur. In transport is mechanisch een topsnelheid mogelijk tot 90 km/u.

  Mercedes Benz greep de ATH aan met de boodschap dat de Unimog nog steeds in landbouwuitvoering te verkrijgen is. De U 530 van 220 kW (300 pk) is verkrijgbaar met hef en aftakas voor en achter. De transmissie is een combi van een mechanische 8 versnellingsbak met hydrostaat. Daarmee is de snelheid in het veld traploos te variëren van 0 tot 50 kilometer per uur. In transport is mechanisch een topsnelheid mogelijk tot 90 km/u.

 • Fliegl toonde een nieuwe schijvenbemester voor grasland. De machine bestond al langer in Duitsland met een schijvenafstand van 30 centimeter. Voor de Nederlandse markt is de afstand versmald tot 20 centimeter. Bijzonder is de mestverdeler. Een hydraulisch aangedreven vijzel verdeelt de mest over de slangen. De schijven zijn verstelbaar, waardoor de machine ook geschikt is voor bouwland.

  Fliegl toonde een nieuwe schijvenbemester voor grasland. De machine bestond al langer in Duitsland met een schijvenafstand van 30 centimeter. Voor de Nederlandse markt is de afstand versmald tot 20 centimeter. Bijzonder is de mestverdeler. Een hydraulisch aangedreven vijzel verdeelt de mest over de slangen. De schijven zijn verstelbaar, waardoor de machine ook geschikt is voor bouwland.

 • Evers Agro ontwikkelde de Rheinklander-bouwlandbemester; een dubbeldoelbemester die zowel volvelds als in de rij kan bemesten. Een loonwerker kan zo eenvoudiger per klant switchen tussen rijenbemesting en volveldsbemesting, waarbij niet van bemester hoeft te worden gewisseld. Bij volvelds bemesten klappen dan hydraulisch extra tanden naar beneden, zodat de tandenafstand 37,5 centimeter wordt in plaats van 75 centimeter.

  Evers Agro ontwikkelde de Rheinklander-bouwlandbemester; een dubbeldoelbemester die zowel volvelds als in de rij kan bemesten. Een loonwerker kan zo eenvoudiger per klant switchen tussen rijenbemesting en volveldsbemesting, waarbij niet van bemester hoeft te worden gewisseld. Bij volvelds bemesten klappen dan hydraulisch extra tanden naar beneden, zodat de tandenafstand 37,5 centimeter wordt in plaats van 75 centimeter.

 • Importeur Pool Agri toonde de Kellands Agribuggy. Dat is een compacte zelfrijder, die leeg slechts 4,9 ton weegt. Naast speciaaltelers hebben volgens de importeur ook akkerbouwers interesse. Vooral middelgrote akkerbouwers met een oude zelfrijder, die een nieuwe Agrifac Condor of Amazone Panterra te groot en prijzig vinden. De Kellands kost nieuw circa €200.000.

  Importeur Pool Agri toonde de Kellands Agribuggy. Dat is een compacte zelfrijder, die leeg slechts 4,9 ton weegt. Naast speciaaltelers hebben volgens de importeur ook akkerbouwers interesse. Vooral middelgrote akkerbouwers met een oude zelfrijder, die een nieuwe Agrifac Condor of Amazone Panterra te groot en prijzig vinden. De Kellands kost nieuw circa €200.000.

 • De BT301 vooroverkantelaar van Heftruckcentrum Post uit Kampen werd genomineerd voor de <a href="http://www.boerderij.nl/Mechanisatie/Nieuws/2016/9/Precisiebemester-van-Veenhuis-wint-Bronzen-Sikkel-2871073W/">Bronzen Sikkel</a>. Bijzonder is dat de kantelaar niet breder is dan de kist. Via een FEM 2- of FEM 3-koppeling past hij aan elke heftruck. Tijdens het kantelen komt de kist slechts 16 centimeter verder van de mast af, waardoor het zwaartepunt zo min mogelijk verschuift. Het eigengewicht van de kantelaar is 750 kilo. Met de bovenklem omhoog kan de kantelaar meerdere kisten verplaatsen.

  De BT301 vooroverkantelaar van Heftruckcentrum Post uit Kampen werd genomineerd voor de Bronzen Sikkel. Bijzonder is dat de kantelaar niet breder is dan de kist. Via een FEM 2- of FEM 3-koppeling past hij aan elke heftruck. Tijdens het kantelen komt de kist slechts 16 centimeter verder van de mast af, waardoor het zwaartepunt zo min mogelijk verschuift. Het eigengewicht van de kantelaar is 750 kilo. Met de bovenklem omhoog kan de kantelaar meerdere kisten verplaatsen.

 • Belgische bezoekers hebben de nieuwe PX30-serie vorige maand al op Libramont kunnen zien, nu voor het eerst in Nederland. De PX30 is de eerste Kioti-trekker die de 100 pk-grens doorbreekt. Het topmodel heeft een 3,4 liter Doosan-motor van 81 kW (110 pk). De PX heeft nu ook een 540E aftakas.

  Belgische bezoekers hebben de nieuwe PX30-serie vorige maand al op Libramont kunnen zien, nu voor het eerst in Nederland. De PX30 is de eerste Kioti-trekker die de 100 pk-grens doorbreekt. Het topmodel heeft een 3,4 liter Doosan-motor van 81 kW (110 pk). De PX heeft nu ook een 540E aftakas.

 • De Gaspardo Dama is een zaaimachine, die volvelds gras of groenbemesters zaait. De machine heeft geen zaaischijven, maar ketsplaatjes die het zaad naar de rotorkopeg en packerrol breedwerpig zaaien. Een rol drukt de grond daarna wat aan. Het voordeel is streeploos kunnen zaaien, aldus de fabrikant. De machine kost €17.500.

  De Gaspardo Dama is een zaaimachine, die volvelds gras of groenbemesters zaait. De machine heeft geen zaaischijven, maar ketsplaatjes die het zaad naar de rotorkopeg en packerrol breedwerpig zaaien. Een rol drukt de grond daarna wat aan. Het voordeel is streeploos kunnen zaaien, aldus de fabrikant. De machine kost €17.500.

 • Op de stand van Reessink stond de Einböck Aerostar-Rotation. Dit een kruising tussen een wiedeg en een vingerwieder, die net als een gewone wiedeg volvelds werkt. Voordeel van roterende schijven met wiedtanden is dat slepen van loof- en plantenresten niet voorkomt, zoals bij een gewone wiedeg. De machine is verkrijgbaar tot 12 meter. Een 6 meterversie kost €17.350.

  Op de stand van Reessink stond de Einböck Aerostar-Rotation. Dit een kruising tussen een wiedeg en een vingerwieder, die net als een gewone wiedeg volvelds werkt. Voordeel van roterende schijven met wiedtanden is dat slepen van loof- en plantenresten niet voorkomt, zoals bij een gewone wiedeg. De machine is verkrijgbaar tot 12 meter. Een 6 meterversie kost €17.350.

 • Mammut heeft een eigen importeur in Nederland en komt met een luxe kuilverdeler met twee rotoren. De Mammut Silo Fox Donar heeft een compleet elektrohydraulische aansturing van het opklappen en uitschuiven van de zijborden. Daarbij kan de traditionele kuilverdeler net als een axiaal draaiende verdeler knikken via de bok naar beide zijden.

  Mammut heeft een eigen importeur in Nederland en komt met een luxe kuilverdeler met twee rotoren. De Mammut Silo Fox Donar heeft een compleet elektrohydraulische aansturing van het opklappen en uitschuiven van de zijborden. Daarbij kan de traditionele kuilverdeler net als een axiaal draaiende verdeler knikken via de bok naar beide zijden.

 • Kruse in Ootmarsum is importeur voor Nederland geworden van de Brantner-kippers. Het Oostenrijkse merk geeft maar liefst 10 jaar garantie op de kipper. De 22 tons TA20053-kipper op de stand bij Kruse is zeer compleet uitgevoerd en kost €30.900. Brantner heeft behalve deze half pipe-versie een compleet gamma aan kippers van 8 tot 24 ton. Daarnaast levert de fabrikant nog verschillende driezijdige kippers en platte wagens.

  Kruse in Ootmarsum is importeur voor Nederland geworden van de Brantner-kippers. Het Oostenrijkse merk geeft maar liefst 10 jaar garantie op de kipper. De 22 tons TA20053-kipper op de stand bij Kruse is zeer compleet uitgevoerd en kost €30.900. Brantner heeft behalve deze half pipe-versie een compleet gamma aan kippers van 8 tot 24 ton. Daarnaast levert de fabrikant nog verschillende driezijdige kippers en platte wagens.

 • Agrixpert in Schipluiden is behalve importeur van het trekkermerk Solis, nu ook importeur van het Litouwse kippermerk Laumetris. De eerste kipper in Nederland van dit merk via deze importeur is de PTL-16. Deze heeft een laadvermogen van 16 ton en een eigen gewicht van 5.600 kilo. De wagen heeft naar keuze een ADR- of BPW-onderstel en kost op de beurs slechts €22.850.

  Agrixpert in Schipluiden is behalve importeur van het trekkermerk Solis, nu ook importeur van het Litouwse kippermerk Laumetris. De eerste kipper in Nederland van dit merk via deze importeur is de PTL-16. Deze heeft een laadvermogen van 16 ton en een eigen gewicht van 5.600 kilo. De wagen heeft naar keuze een ADR- of BPW-onderstel en kost op de beurs slechts €22.850.

Of registreer je om te kunnen reageren.