Home

Nieuws

Case IH presenteert zelfstandige trekker

Case IH onthulde eind augustus een 'concept vehicle' op de Farm Progress Show in Boone (Iowa, VS). Het is een autonoom conceptvoertuig: een breedspoortrekker zonder cabine die zonder chauffeur aan de slag kan met diverse werktuigen.
Case IH presenteert zelfstandige trekker

Case IH borduurt voort op technologie die nu al op chauffeurstrekkers zit, zoals een automatisch stuursysteem om de chauffeur te ontlasten en telematica om het werk vanaf elders te begeleiden of aan te sturen. De concepttrekker zonder cabine is gebaseerd op een bestaande Case IH Magnum.

Case IH presenteert zelfstandige trekker

Het voertuig is gebouwd voor een volledige interactieve interface om op afstand vooraf geprogrammeerde werkzaamheden mogelijk te maken. Het systeem houdt automatisch rekening met de breedte van het werktuig en zet - afhankelijk van het terrein, hindernissen en andere machines op hetzelfde veld - het meeste efficiënte pad uit. De operator kan op afstand toezicht houden, en de paden desgewenst aanpassen via een desktopcomputer of tablet. Ook een update van de instructies is mogelijk, bijvoorbeeld als aanpassing op veranderend weer.

Het autonome conceptvoertuig is ontwikkeld in de vorm van een trekker zonder cabine. Maar volgens Case IH kan (een deel van) de technologie ook nuttig zijn op maaidorsers et cetera.<span class="see extended_valid_elements" id="_plain_text_marker"> </span>
Het autonome conceptvoertuig is ontwikkeld in de vorm van een trekker zonder cabine. Maar volgens Case IH kan (een deel van) de technologie ook nuttig zijn op maaidorsers et cetera.

Beveiliging

Met behulp van radar, lidar (light imaging, detection, and ranging) en boordvideocamera’s detecteert de trekker vaste en bewegende obstakels. Hij stopt dan automatisch tot de operator een nieuw pad toewijst. Ook staat hij stil zodra het gps-signaal of de positiegegevens verloren gaan. Als laatste is er een handmatig in te drukken stopknop.

Een boer of loonwerker kan meerdere machines via het interface in de gaten houden terwijl hij andere taken uitvoert, of zelf een voertuig bedient. Meerdere autonome trekkers kunnen als één machinepark werken, of tegelijkertijd op meerdere percelen aan de slag gaan. Elke trekker kan met andere, vooraf geprogrammeerde kaarten en voorschriften werken. Bijvoorbeeld de eerste met een cultivator, gevolgd door een tweede met een zaaimachine. Zie bijvoorbeeld een video die Case IH online zette (vanaf seconde 45).

Foto

  • Case IH presenteert zelfstandige trekker

Eric Wientjes

Of registreer je om te kunnen reageren.