Home

Nieuws

De maisoogst is begonnen

De mais is vroeg dit jaar. Behalve boeren genieten ook hobbyisten van het mooie weer. Ze zien hun kans schoon om een stukje te hakselen. Op zaterdag 17 september was het hakseldag - als onderdeel van het driedaagse Corn County Festival - in het Twentse Beckum. Een week eerder hakselden de zuiderburen al volop tijdens de Ford-dag in Maldegem.

Ploeg- en maaiwedstrijden zijn in de oldtimerwereld een bekende tak van sport. En de laatste jaren is ook mais hakselen uitgegroeid tot een vermakelijke bezigheid. Acht hakselaars, materiaal uit de jaren 60 en 70, rukten uit om een aantal hectares te hakselen en ter plaatse in te kuilen. Beckum was in de jaren vijftig dé plaats waar de snijmaisteelt is geïntroduceerd in Nederland. Alles wat nu gesneden koek is, moesten ze nog ontdekken.

Foto

 • Klassiek mais hakselen mag zich in een steeds grotere populariteit verheugen.

  Klassiek mais hakselen mag zich in een steeds grotere populariteit verheugen.

 • Een Zetor Chrystal 12045 met vierrijige Mengele heeft er de handen goed aan vol. Er staat een prima gewas en dan is 120 pk voor een vierrijer toch een beetje te krap om enige snelheid te maken. Kom je de helft van de pk’s tekort, dan kun je genoegen nemen met de helft van de werkbreedte.

  Een Zetor Chrystal 12045 met vierrijige Mengele heeft er de handen goed aan vol. Er staat een prima gewas en dan is 120 pk voor een vierrijer toch een beetje te krap om enige snelheid te maken. Kom je de helft van de pk’s tekort, dan kun je genoegen nemen met de helft van de werkbreedte.

 • De grootste en ‘modernste’ machine die ten tonele verschijnt is de Fox 6600 van de familie Fleerkate uit Laren. Het mooie van de hakseldag in Beckum is dat het transport ook gebeurt met trekkers en wagens uit de begintijd.

  De grootste en ‘modernste’ machine die ten tonele verschijnt is de Fox 6600 van de familie Fleerkate uit Laren. Het mooie van de hakseldag in Beckum is dat het transport ook gebeurt met trekkers en wagens uit de begintijd.

 • Het is af en toe even op je beurt wachten, maar dat is niet erg. Waar het normaal gesproken tijdens de maisoogst een beetje stresserig kan zijn omdat het op moet schieten, is het op de hakseldag ook wel mooi om een beetje bij te praten en af en toe eens wat om je heen te kijken. Jan Fleerkate zit bij de loonwerker op een Krone-hakselaar, maar sinds vorig jaar is hij samen met zijn broer Martie en zoon Niels de gelukkige bezitter van een best nog mooie Fox. Die is van omstreeks 1975-’76. Daar heeft hij vroeger ook mee gereden. De bek is trouwens van Claas.

  Het is af en toe even op je beurt wachten, maar dat is niet erg. Waar het normaal gesproken tijdens de maisoogst een beetje stresserig kan zijn omdat het op moet schieten, is het op de hakseldag ook wel mooi om een beetje bij te praten en af en toe eens wat om je heen te kijken. Jan Fleerkate zit bij de loonwerker op een Krone-hakselaar, maar sinds vorig jaar is hij samen met zijn broer Martie en zoon Niels de gelukkige bezitter van een best nog mooie Fox. Die is van omstreeks 1975-’76. Daar heeft hij vroeger ook mee gereden. De bek is trouwens van Claas.

 • Achterop staat het mooiste van de machine, de zescilinder, tweetakt Detroit-diesel. Goed voor 265 pk. Fox was destijds een van de eerste zelfrijders die in Nederland een groot marktaandeel had. Voor 1975 was het een flinke machine.

  Achterop staat het mooiste van de machine, de zescilinder, tweetakt Detroit-diesel. Goed voor 265 pk. Fox was destijds een van de eerste zelfrijders die in Nederland een groot marktaandeel had. Voor 1975 was het een flinke machine.

 • Het zit niet altijd mee. De eenrijige Mengele raakt verstopt. Dan is het plukken geblazen. Wel een mooie combinatie met een Hanomag Robust. Technisch ziet het er allemaal nog prima uit, maar pech zit soms in kleine dingen.

  Het zit niet altijd mee. De eenrijige Mengele raakt verstopt. Dan is het plukken geblazen. Wel een mooie combinatie met een Hanomag Robust. Technisch ziet het er allemaal nog prima uit, maar pech zit soms in kleine dingen.

 • Gerrit van de Riet, een van de mensen achter het hakselteam ‘De Tukkers’, is voormalig loonwerker. Dan gaat het bloed toch weer sneller stromen als het mais hakselen begint. Hij neemt nog even de tijd om te bekijken welk materiaal de overige deelnemers inzetten.

  Gerrit van de Riet, een van de mensen achter het hakselteam ‘De Tukkers’, is voormalig loonwerker. Dan gaat het bloed toch weer sneller stromen als het mais hakselen begint. Hij neemt nog even de tijd om te bekijken welk materiaal de overige deelnemers inzetten.

 • Zelf neemt Van de Riet deel met een eenrijige Feraboli-hakselaar. Bij ons geen bekend merk bij de hakselaars, maar wel bij rondebalenpersen. Feraboli maakt nog steeds een-, twee-, en drierijige maishakselaars. Dit machientje is nog origineel oud, maar technisch wel behoorlijk onder handen genomen. Hakselteam De Tukkers beschikt inmidddels ook over meerdere authentieke Schuitemaker-wagentjes.

  Zelf neemt Van de Riet deel met een eenrijige Feraboli-hakselaar. Bij ons geen bekend merk bij de hakselaars, maar wel bij rondebalenpersen. Feraboli maakt nog steeds een-, twee-, en drierijige maishakselaars. Dit machientje is nog origineel oud, maar technisch wel behoorlijk onder handen genomen. Hakselteam De Tukkers beschikt inmidddels ook over meerdere authentieke Schuitemaker-wagentjes.

 • Over wagentjes gesproken: Schuitemaker en Veenhuis voeren de boventoon. Maar er zijn ook deelnemers die geheel in stijl meerijden met wagens die je nog echt als een boerenwagen kunt typeren.

  Over wagentjes gesproken: Schuitemaker en Veenhuis voeren de boventoon. Maar er zijn ook deelnemers die geheel in stijl meerijden met wagens die je nog echt als een boerenwagen kunt typeren.

 • Team De Tukkers beschikt ook over een drierijer, een Claas Jaguar 70, met bijbehorende Schuitemaker-silagewagen. Tegenwoordig gebeurt het niet meer zo veel, maar destijds was het redelijk gebruikelijk om bij het openen van het perceel de wagen achter de hakselaar te hangen. Werkt op zich prima, maar het kost wat extra tijd en moeite om aan- en af- te koppelen.

  Team De Tukkers beschikt ook over een drierijer, een Claas Jaguar 70, met bijbehorende Schuitemaker-silagewagen. Tegenwoordig gebeurt het niet meer zo veel, maar destijds was het redelijk gebruikelijk om bij het openen van het perceel de wagen achter de hakselaar te hangen. Werkt op zich prima, maar het kost wat extra tijd en moeite om aan- en af- te koppelen.

 • Een MB Trac 900 met tweerijige PZ-hakselaar. Een combinatie waar je als boer ook nu best wat mee zou kunnen voor kleine hoeveelheden.

  Een MB Trac 900 met tweerijige PZ-hakselaar. Een combinatie waar je als boer ook nu best wat mee zou kunnen voor kleine hoeveelheden.

 • Als een Deutz met een stuk ijzer voorop met flinke vaart een rij mais platrijdt, lijkt het even of iemand gek is geworden. Maar zo begon het begin jaren 60 voor sommige loonwerkers.

  Als een Deutz met een stuk ijzer voorop met flinke vaart een rij mais platrijdt, lijkt het even of iemand gek is geworden. Maar zo begon het begin jaren 60 voor sommige loonwerkers.

 • Eerst de mais tegen de rijrichting in platstrijken. En dan - met wat ze toen de maaikneuzer noemden - de mais hakselen. Grof hakselen is tegenwoordig weer in beeld, al is shredlage toch wat anders dan wat de Same Minitauro er van maakt met de Taarup erachter. Zowel trekker als maaikneuzer verkeren trouwens in mooie, originele conditie, en zijn technisch goed in orde.

  Eerst de mais tegen de rijrichting in platstrijken. En dan - met wat ze toen de maaikneuzer noemden - de mais hakselen. Grof hakselen is tegenwoordig weer in beeld, al is shredlage toch wat anders dan wat de Same Minitauro er van maakt met de Taarup erachter. Zowel trekker als maaikneuzer verkeren trouwens in mooie, originele conditie, en zijn technisch goed in orde.

 • Deze wagen is al modern uitgerust. Je hoeft alleen maar af te stappen om de klep los te zetten. Bij de meeste wagens uit die tijd moest je nog met de hand het achterschot eruit halen; en als de wagen weer leeg is, er weer in zetten.

  Deze wagen is al modern uitgerust. Je hoeft alleen maar af te stappen om de klep los te zetten. Bij de meeste wagens uit die tijd moest je nog met de hand het achterschot eruit halen; en als de wagen weer leeg is, er weer in zetten.

 • Heb je acht hakselaars op het land, dan heb je ook acht wagens. Daarom is het aan de kuil ook af en toe even wachten tot je kunt lossen. Maar met mooi najaarsweer en een hoop machines en volk op het land, is dat geen straf.

  Heb je acht hakselaars op het land, dan heb je ook acht wagens. Daarom is het aan de kuil ook af en toe even wachten tot je kunt lossen. Maar met mooi najaarsweer en een hoop machines en volk op het land, is dat geen straf.

 • Hakselen is één, goed aanrijden is het volgende. Dat gebeurt hier geheel in stijl met een County 1124. Alleen al vanwege het geluid van de zescilinder motor kun je er de hele dag naar kijken. Of nog mooier, er mee rijden...

  Hakselen is één, goed aanrijden is het volgende. Dat gebeurt hier geheel in stijl met een County 1124. Alleen al vanwege het geluid van de zescilinder motor kun je er de hele dag naar kijken. Of nog mooier, er mee rijden...

 • Het mais hakselen ging in België al een week eerder los, en wel tijdens de Ford-dag op de Smoufelbeekhoeve in Maldegem. Hier geen Schuitemaker-wagentjes, maar het Belgische equivalent van Rekord. Rekord is nog steeds bekend van kippers en silagewagens, en is ook gestationeerd in Maldegem.

  Het mais hakselen ging in België al een week eerder los, en wel tijdens de Ford-dag op de Smoufelbeekhoeve in Maldegem. Hier geen Schuitemaker-wagentjes, maar het Belgische equivalent van Rekord. Rekord is nog steeds bekend van kippers en silagewagens, en is ook gestationeerd in Maldegem.

 • Het is een Ford-dag, maar aanrijden gebeurt met een Massey Ferguson 65.

  Het is een Ford-dag, maar aanrijden gebeurt met een Massey Ferguson 65.

 • Een County-rupstrekker laat nog even zien dat je ook overdwars de kuil over kunt steken. Het is een avontuurlijke belevenis voor de chauffeur, maar zo druk je de kanten ook eens goed aan.

  Een County-rupstrekker laat nog even zien dat je ook overdwars de kuil over kunt steken. Het is een avontuurlijke belevenis voor de chauffeur, maar zo druk je de kanten ook eens goed aan.

 • Je zou het typisch Belgisch kunnen noemen (hoewel het in Nederland ook wel bestond): de wagens zijn overwegend voorzien van een vrachtwagenas om via de aftakas een wielaandrijving te realiseren. Vooral in België is dat - ook op grote silagewagens - nog steeds een bekend fenomeen. Scheelt onder natte omstandigheden enorm in de trekkracht, en je kunt ook veel makkelijker de kuil op.

  Je zou het typisch Belgisch kunnen noemen (hoewel het in Nederland ook wel bestond): de wagens zijn overwegend voorzien van een vrachtwagenas om via de aftakas een wielaandrijving te realiseren. Vooral in België is dat - ook op grote silagewagens - nog steeds een bekend fenomeen. Scheelt onder natte omstandigheden enorm in de trekkracht, en je kunt ook veel makkelijker de kuil op.

 • Verder was het vooral Fordjes kijken in Maldegem. In totaal stonden er 155 stuks, waaronder een aantal zeldzame exemplaren.

  Verder was het vooral Fordjes kijken in Maldegem. In totaal stonden er 155 stuks, waaronder een aantal zeldzame exemplaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.