Home

Nieuws laatste update:2 sep 2016

Fendt overeind in zware markt

Fendt houdt zich staande in een moeilijke markt. Dat liet het bedrijf weten tijdens een persconferentie die het - als eerste trekkerfabrikant - live via internet gaf aan zo'n 250 journalisten.

In deze persconferentie vanuit Marktoberdorf meldde de Duitse trekkerbouwer dat, ondanks de moeilijke marktomstandigheden en dalende markt dit eerste half jaar, de verkopen toch op peil blijven. Dat zal ook de rest van 2016 zo blijven, denkt Fendt. De bodem in de verkopen is wel bereikt volgens de Cema Business Barometer, een instrument van deze vereniging van Europese machinefabrikanten.

Vooral Europese speler

In 2015 bouwde en verkocht Fendt 13.678 trekkers. Voor dit jaar is het doel ook weer 13.500 trekkers te verkopen. Het aandeel trekkers voor export vanuit Duitsland steeg daarbij van 59 naar 63 procent. Qua marktaandeel in thuisland Duitsland zegt Fendt stuivertje te hebben gewisseld met de vorige nummer 1, John Deere. Nu staat Fendt op plek één en Deere op twee. De Duitse trekkerverkoop daalde in 2015 met 7 procent.

Fendt haalt met een marktaandeel van 8,3 procent in 2015 het grootste deel van de omzet uit de Europese thuismarkt. Toekomstplannen zijn er voor Brazilië, China en Iran. <em>Foto: Mark Pasveer</em>
Fendt haalt met een marktaandeel van 8,3 procent in 2015 het grootste deel van de omzet uit de Europese thuismarkt. Toekomstplannen zijn er voor Brazilië, China en Iran. Foto: Mark Pasveer

Ruim 90 procent van de Fendt-producten blijft in Europa. Het marktaandeel (zonder Turkije) kwam op 8,3 procent in 2015. Voor 2016 is een marktaandeel verwacht van 8,4 procent. 10 procent is het doel.

Fendt begon onlangs met de verkoop van Fella-hooibouwerwerktuigen in eigen kleur. Het denkt dat tegen het eind van het jaar ruim 500 Fendt-maaiers, -schudders en -harken zijn verkocht. De combine- en persenverkoop steeg lichtjes, en de verkoop van de Katana-hakselaar is stabiel. De Fendt-opraapwagen komt begin 2017 op de markt.

Fendt naar Iran

Fendt wil zich de komende jaren met name op nieuwe markten als Iran, Brazilië en China richten. Net als vorig jaar zal de trekkerbouwer ook dit jaar weer €60 miljoen in R&D steken. Van het meest recente model, de maximaal 500 pk zware 1000-serie, komen er volgend jaar 70 stuks in de VS op de markt en 100 in Europa.

Qua kleurstelling breekt het merk met oude tradities. Fendt stapt over op een iets lichtere tint groen. Dit ‘Nature Green’ komt op alle machines van Fendt. Het rood op de velgen blijft gelijk. Tegen meerprijs is de oude groen kleur nog te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.