Home

Nieuws

Loonwerkers willen weer meer uitbreiden

Van de loonwerkers in Nederland heeft 13,2% plannen om het bedrijf uit te breiden. Dit is een toename ten opzichte van vorig jaar, toen dit percentage op 8% uitkwam.

Hiermee wordt het hoogste niveau uitbreidingsplannen bereikt sinds 2010. Dit blijkt uit de LoonwerkScanner 2016 van AgriDirect, de jaarlijkse telefonische inventarisatie onder Nederlandse loonwerkbedrijven. In het eerste kwartaal van 2016 werden circa 1.500 loonwerkers benaderd met vragen over onder andere hun toekomst- en investeringsplannen.

Aantal stoppers stabiliseert

Terwijl het niveau loonwerkers met uitbreidingsplannen in het afgelopen jaar is toegenomen met 5,2 procentpunt, is het niveau ‘stoppers’ ten opzichte van vorig jaar gestabiliseerd op 4,3%. De meeste uitbreiders bevinden zich onder loonwerkers in de leeftijdsgroep 35 tot 45 jaar (21,6%). De meeste ‘stoppers’ zijn vanzelfsprekend terug te vinden onder de loonwerkers van 65 jaar of ouder (17,6%).

De dalende tendens in bedrijfsopvolging onder de Nederlandse loonwerkers lijkt te zijn doorbroken. Dit jaar geeft 44,5% van de bedrijfshoofden (ouder dan 50 jaar) aan dat er een bedrijfsopvolger klaar staat om het stokje over te nemen. In 2015 was dit 43,9%.

Foto

  • <em>Foto: Michel Velderman</em>

    Foto: Michel Velderman

Wim Esselink

Of registreer je om te kunnen reageren.