Home

Nieuws

eBee SQ verzamelt gewasdata

SenseFly komt met een nieuwe drone, de eBee SQ. Deze is speciaal ontwikkeld voor de Parrot Sequoia, een multispectrale camera. De drone brengt in één vlucht tot tien keer meer oppervlakte in kaart dan een gemiddeld quadcopter-systeem.

De SQ is een uitbreiding van de eBee-familie die wereldwijd al meer dan 300.000 vluchten uitvoerde. De handzame fixed wing drone (vaste vleugel, in contrast met de veel voorkomende ‘helicoptertjes’ met één of meer rotors) helpt teeltadviseurs, onderzoekers en telers om betrouwbare perceelskaarten te maken. Hiermee kun je de gewasontwikkeling pleksgewijs volgen, en indien nodig kun je er taakkaarten uit destilleren voor variabele aansturing van de spuit, kunstmeststrooier of andere machines.

De SenseFly eBee SQ drone is vanaf eind mei te koop bij Agrometius. <em>Foto's: SenseFly</em>
De SenseFly eBee SQ drone is vanaf eind mei te koop bij Agrometius. Foto's: SenseFly

Betrouwbare gewasdata

De Parrot Sequoia is volgens SenseFly een revolutionaire camera. Hij werkt multispectraal - op vier specifiek voor de landbouw gekozen golflengtebanden: nabij infrarood, red-edge, rood en groen. Tegelijk maakt een extra sensor foto’s in RGB. Voor een hogere betrouwbare van de beelden is de camera uitgerust met een stralingssensor die de hoeveelheid zonlicht meet, en de beelden daarvoor corrigeert. Zo krijg je op zowel bewolkte, half bewolkte als zonnige dagen data van goed vergelijkbare kwaliteit en betrouwbaarheid.

De Parrot Sequoia-camera brengt op vier golflengtebanden de percelen in beeld.
De Parrot Sequoia-camera brengt op vier golflengtebanden de percelen in beeld.

Diverse programma’s kunnen de losse beelden verwerken tot één perceelskaart met een hoge resolutie. Veelal is dat eMotion- of Pix4D-software. Uit de opnames zijn diverse gewasindexen te berekenen, waaronder NDVI, NDRE, MCARI en CCCI. Pix4D zet de kaarten direct om naar taakkaarten (shapefile of isoxml) die voor vele machineterminals geschikt zijn.

Meer efficiëntie

De eBee SQ vliegt op één batterij tot 55 minuten. Goed voor 200 hectare in één vlucht op 120 meter hoogte. Dit is tien keer meer dan de gemiddelde quadcopter (helicoptermodel met vier propellers). Naar verwachting gaat Agrometius de eBee SQ vanaf eind september leveren in de Benelux.

Eric Wientjes

Of registreer je om te kunnen reageren.