Home

Foto & video laatste update:3 okt 2017

Zonovergoten demo’s in Oudenaarde (deel 2)

Tussen 65.000 en 70.000 bezoekers passeerden 23 en 24 september de poorten van de Werktuigendagen in Oudenaarde (B).

Iedere twee jaar vindt het evenement plaats aan de rand van de Belgisch Ardennen. Een combinatie van beurs en velddemonstraties. Dat betreft dan vooral de oogst van producten en grondbewerking. Het grote wereldnieuws wordt hier niet bekendgemaakt, maar er is altijd veel te zien en te praten. En zoals de Belgen zeggen ‘tijd voor een pint te vatten’. Vooral de zondag was zonovergoten, waardoor iedereen naar hartenlust kon uitpakken.

De eerdere reportage over de Werktuigendagen 2017 leest u hier.

Foto

 • Op de paden was het druk, maar de bezoekers konden door het mooie weer gaan en staan waar ze wilden in Oudenaarde. De aardappelteler had er niks te zoeken, want deze sector zette zijn pijlen op Potato Europe.
Dit jaar voor het eerst wel demo’s uien rooien. En de organisatie had wat meer ingezet op het beter structureren van de demoveldjes. De tuinbouwsector is ook altijd goed vertegenwoordigd, en had voor de demoveldjes veel gerichte belangstelling. - Foto's: Martin Smits

  Op de paden was het druk, maar de bezoekers konden door het mooie weer gaan en staan waar ze wilden in Oudenaarde. De aardappelteler had er niks te zoeken, want deze sector zette zijn pijlen op Potato Europe. Dit jaar voor het eerst wel demo’s uien rooien. En de organisatie had wat meer ingezet op het beter structureren van de demoveldjes. De tuinbouwsector is ook altijd goed vertegenwoordigd, en had voor de demoveldjes veel gerichte belangstelling. - Foto's: Martin Smits

 • Op zich niet nieuw, maar wel voor de Werktuigendagen: de demo uien rooien en laden. VSS Amac en Holaras tonen hun machines in het werk. Mooie uien daar in Oudenaarde. Vanouds is België minder op uien gericht dan Nederland, maar ze willen er best groeien. En de Belgen telen ze ook ieder jaar wat meer.

  Op zich niet nieuw, maar wel voor de Werktuigendagen: de demo uien rooien en laden. VSS Amac en Holaras tonen hun machines in het werk. Mooie uien daar in Oudenaarde. Vanouds is België minder op uien gericht dan Nederland, maar ze willen er best groeien. En de Belgen telen ze ook ieder jaar wat meer.

 • Groenteteelt krijgt altijd behoorlijk aandacht op de Werktuigendagen. Vooral West-Vlaanderen is een belangrijk teeltgebied voor industriegroenten. De Belgische groentespecialist Vanhoucke demonstreert een trekbandenlichter die voor de versmarkt knolselderij rooit in kuubskisten.

  Groenteteelt krijgt altijd behoorlijk aandacht op de Werktuigendagen. Vooral West-Vlaanderen is een belangrijk teeltgebied voor industriegroenten. De Belgische groentespecialist Vanhoucke demonstreert een trekbandenlichter die voor de versmarkt knolselderij rooit in kuubskisten.

 • Een demonstratie prei oogsten is vaste prik in Oudenaarde. Bouckaert demonsteert er zijn carrouselsysteem. Het kan in de prei ook wel eens nat zijn, en dan is het ploeteren om er door te komen. Met een zelfrijder op grote rupsen lijkt de Belgische preiteelt voorbereid op de klimaatsverandering!

  Een demonstratie prei oogsten is vaste prik in Oudenaarde. Bouckaert demonsteert er zijn carrouselsysteem. Het kan in de prei ook wel eens nat zijn, en dan is het ploeteren om er door te komen. Met een zelfrijder op grote rupsen lijkt de Belgische preiteelt voorbereid op de klimaatsverandering!

 • Bekende en onbekende merken op de Werktuigendagen. Metal-Fach is een Poolse fabrikant van een breed programma aan werktuigen en landbouwwagens. De Belgische distributeur Bart van Tendeloo toont ook ploegen en schijveneggen van het merk. De ploeg is een product uit Frankrijk. Feitelijk een Bonnel in Metal-Fach-kleuren. Bonnel bouwt in Frankrijk al ploegen sinds 1875, en maakte (vooral in de jaren zestig) in plaats van wentelploegen vooral veel kantelploegen. Tot en met tien scharen aan toe.

  Bekende en onbekende merken op de Werktuigendagen. Metal-Fach is een Poolse fabrikant van een breed programma aan werktuigen en landbouwwagens. De Belgische distributeur Bart van Tendeloo toont ook ploegen en schijveneggen van het merk. De ploeg is een product uit Frankrijk. Feitelijk een Bonnel in Metal-Fach-kleuren. Bonnel bouwt in Frankrijk al ploegen sinds 1875, en maakte (vooral in de jaren zestig) in plaats van wentelploegen vooral veel kantelploegen. Tot en met tien scharen aan toe.

 • Het Belgische onderzoeks- en adviesbureau Inagro (opgericht in 1957 als onderzoeks- en voorlichtingscentrum voor de nijverheidsteelten) toont een John Deere 3125 op 3 meter spoorbreedte die, net als in Nederland, vooral toepassing vindt in de rijpadenteelt bij biologische bedrijven. De vooras heeft ‘originele’ verlengstukken, op de manier zoals fabrikanten als ZF dat in Zuid-Amerika ook wel leveren voor trekkers in de suikerrietteelt.

  Het Belgische onderzoeks- en adviesbureau Inagro (opgericht in 1957 als onderzoeks- en voorlichtingscentrum voor de nijverheidsteelten) toont een John Deere 3125 op 3 meter spoorbreedte die, net als in Nederland, vooral toepassing vindt in de rijpadenteelt bij biologische bedrijven. De vooras heeft ‘originele’ verlengstukken, op de manier zoals fabrikanten als ZF dat in Zuid-Amerika ook wel leveren voor trekkers in de suikerrietteelt.

 • Achterop kreeg deze trekker een andere dan de standaard achteras. Wellicht om een dikkere steekas (dan standaard voor dit type trekker) te krijgen voor de benodigde sterkte. Die is ondersteund door een extra gelagerde constructie. België kent een kentekenplicht. Door deze wijzigingen is de conformiteitsverklaring niet meer geldig, en kun je de trekker dus niet zomaar op kenteken zetten. Toch is het voertuig gekentekend, en mag je er in België mee op de openbare weg. De oplossing is gevonden door de ‘trekker’ tegen extra kosten en papierwerk te laten registreren als zelfrijdend werktuig.

  Achterop kreeg deze trekker een andere dan de standaard achteras. Wellicht om een dikkere steekas (dan standaard voor dit type trekker) te krijgen voor de benodigde sterkte. Die is ondersteund door een extra gelagerde constructie. België kent een kentekenplicht. Door deze wijzigingen is de conformiteitsverklaring niet meer geldig, en kun je de trekker dus niet zomaar op kenteken zetten. Toch is het voertuig gekentekend, en mag je er in België mee op de openbare weg. De oplossing is gevonden door de ‘trekker’ tegen extra kosten en papierwerk te laten registreren als zelfrijdend werktuig.

 • Het Belgische mechanisatiebedrijf Cnudde uit Eksaarde-Lokeren toont kipwagens van het Portugese Herculano. Deze drieassige grondkipper is goed voor 33 ton laadvermogen. ADR-assen, herkenbaar onderstel en constructie. Op het oog helemaal geen raar product. € 44.995 of € 631 per maand. Als landbouwkipper op 600/55 R26,5-banden noteert deze Cnudde € 34.950.

  Het Belgische mechanisatiebedrijf Cnudde uit Eksaarde-Lokeren toont kipwagens van het Portugese Herculano. Deze drieassige grondkipper is goed voor 33 ton laadvermogen. ADR-assen, herkenbaar onderstel en constructie. Op het oog helemaal geen raar product. € 44.995 of € 631 per maand. Als landbouwkipper op 600/55 R26,5-banden noteert deze Cnudde € 34.950.

 • Vanwege de kentekenplicht moeten kippers in België gekeurd zijn. De Herculano-tandemasser is kennelijk goedgekeurd voor 22 ton laadvermogen. Vanaf € 16.950 op 550/60 R22,5-banden lijkt geen geld voor zo’n grote bak.

  Vanwege de kentekenplicht moeten kippers in België gekeurd zijn. De Herculano-tandemasser is kennelijk goedgekeurd voor 22 ton laadvermogen. Vanaf € 16.950 op 550/60 R22,5-banden lijkt geen geld voor zo’n grote bak.

 • VDW Constructie staat voor Van de Walle. Het is een klein familiebedrijf uit het Belgische Waarschoot, betrekkelijk dicht aan de grens met Zeeuws-Vlaanderen. Enigszins kort door de bocht kun je stellen dat VDW de Belgische tegenhanger is van het Nederlandse Holaras. VDW maakt ook eenvoudige cultivatoren, en kiest ervoor om die te demonstreren met klassieke Schlüters.

  VDW Constructie staat voor Van de Walle. Het is een klein familiebedrijf uit het Belgische Waarschoot, betrekkelijk dicht aan de grens met Zeeuws-Vlaanderen. Enigszins kort door de bocht kun je stellen dat VDW de Belgische tegenhanger is van het Nederlandse Holaras. VDW maakt ook eenvoudige cultivatoren, en kiest ervoor om die te demonstreren met klassieke Schlüters.

 • John Deere trekt de aandacht van het publiek met een crossbaan voor Gators. Te oordelen naar het geluid en de snelheid van optrekken van de terreinwagentjes, zijn die niet helemaal volgens fabrieksspecificaties afgesteld.

  John Deere trekt de aandacht van het publiek met een crossbaan voor Gators. Te oordelen naar het geluid en de snelheid van optrekken van de terreinwagentjes, zijn die niet helemaal volgens fabrieksspecificaties afgesteld.

 • Krone demonstreert het optionele SpeedSharp-messenslijpsysteem op de vernieuwde MX-opraapwagens. Dan hoef je de messen niet meer uit te nemen. Een hydraulisch aangedreven set slijpschijven slijpt in één keer alle messen. Een kind kan de was doen.

  Krone demonstreert het optionele SpeedSharp-messenslijpsysteem op de vernieuwde MX-opraapwagens. Dan hoef je de messen niet meer uit te nemen. Een hydraulisch aangedreven set slijpschijven slijpt in één keer alle messen. Een kind kan de was doen.

 • Oldtimers hebben hun eigen plek op de Werktuigendagen. Er staan zo’n 300 oude trekkers, waarvan vele best netjes gerestaureerd. Het is heerlijk nazomerweer, en wat is er dan mooier dan met een biertje bij je trekker te zitten en de gekken lekker om de wereld te laten vechten?

  Oldtimers hebben hun eigen plek op de Werktuigendagen. Er staan zo’n 300 oude trekkers, waarvan vele best netjes gerestaureerd. Het is heerlijk nazomerweer, en wat is er dan mooier dan met een biertje bij je trekker te zitten en de gekken lekker om de wereld te laten vechten?

 • Vendeuvre is bij ons niet zo bekend, maar in Frankrijk was het ooit een vrij bekende trekker. Altijd al oranje, en dat kwam goed van pas toen de fabriek in 1958 een samenwerking met het Amerikaanse Allis Chalmers aanging. In 1964 is het merk definitief verdwenen. De FD-types van Allis Chalmers - die ook in Nederland wel zijn verkocht - komen uit de fabriek van Vandeuvre.

  Vendeuvre is bij ons niet zo bekend, maar in Frankrijk was het ooit een vrij bekende trekker. Altijd al oranje, en dat kwam goed van pas toen de fabriek in 1958 een samenwerking met het Amerikaanse Allis Chalmers aanging. In 1964 is het merk definitief verdwenen. De FD-types van Allis Chalmers - die ook in Nederland wel zijn verkocht - komen uit de fabriek van Vandeuvre.

 • Een echte Amerikaanse Allis Chalmers, de D19 met zescilinder dieselmotor. In Europa nooit verkocht, maar destijds in Amerika de tegenhanger van de John Deere 4010 en de latere 4020.

  Een echte Amerikaanse Allis Chalmers, de D19 met zescilinder dieselmotor. In Europa nooit verkocht, maar destijds in Amerika de tegenhanger van de John Deere 4010 en de latere 4020.

 • Keurig gerestaureerde ‘Elfer’ van Deutz uit 1946. Destijds met zijn ééncilindermotor bedoeld voor de kleine boerenbedrijven, en ook wel Bauernschlepper genoemd. Ook aanbouwrupsen van toeleveranciers waren destijds al leverbaar. De zoektocht naar draagkracht en de ideale manier om vermogen op de grond over te brengen was ook toen al actueel.

  Keurig gerestaureerde ‘Elfer’ van Deutz uit 1946. Destijds met zijn ééncilindermotor bedoeld voor de kleine boerenbedrijven, en ook wel Bauernschlepper genoemd. Ook aanbouwrupsen van toeleveranciers waren destijds al leverbaar. De zoektocht naar draagkracht en de ideale manier om vermogen op de grond over te brengen was ook toen al actueel.

 • Eilbulldog of Verkehrsbulldog, op het oog voor de leek nog niet zo makkelijk te herkennen. Net zo min als de vraag of de trekker ook echt origineel is of later is omgebouwd. Maar het blijft een bijzondere verschijning. Originele Eilbulldogs zijn betrekkelijk zeldzaam. Onlangs is op een veiling nog een zeldzaam exemplaar voor meer dan € 100.000 verkocht!

  Eilbulldog of Verkehrsbulldog, op het oog voor de leek nog niet zo makkelijk te herkennen. Net zo min als de vraag of de trekker ook echt origineel is of later is omgebouwd. Maar het blijft een bijzondere verschijning. Originele Eilbulldogs zijn betrekkelijk zeldzaam. Onlangs is op een veiling nog een zeldzaam exemplaar voor meer dan € 100.000 verkocht!

 • Oldtimers van de toekomst: een keurig gerestaureerde Same Buffalo 120. 40 jaar geleden een beest van een trekker, en inmiddels vertegenwoordiger van de categorie ‘Steeds meer gewaardeerde trekkers voor de liefhebberij’.

  Oldtimers van de toekomst: een keurig gerestaureerde Same Buffalo 120. 40 jaar geleden een beest van een trekker, en inmiddels vertegenwoordiger van de categorie ‘Steeds meer gewaardeerde trekkers voor de liefhebberij’.

Of registreer je om te kunnen reageren.