Home

Foto & video

Een halve eeuw landbouwgeschiedenis

Van 24 t/m 27 augustus vond in Rantoul (Illinois, VS) de tweejaarlijkse Half Century of Progress plaats. Met een achtste editie is de show nog vrij jong, maar in korte tijd uitgegroeid tot hét oldtimer-evenement van de Verenigde Staten.

Op een oud militair vliegveld kun je op 400 (!) hectare naar hartenlust genieten van al het moois dat de Amerikaanse landbouwwerktuigenindustrie heeft voortgebracht. Hier alvast een voorproefje met een aantal foto’s. Meer over dit evenement lees je in het decembernummer van TREKKER.

Foto

 • De grootste trekker in Rantoul was dit jaar de Rite ‘Earthquake’ met 750 pk. Tijdens het ploegen jankt de V12 Detroit Diesel twetakt het uit. Op de achtergrond de Amerikaanse vlag van 37x20 meter, die vanaf het hele terrein zichtbaar is. - Foto's: Ruben Fortuin

  De grootste trekker in Rantoul was dit jaar de Rite ‘Earthquake’ met 750 pk. Tijdens het ploegen jankt de V12 Detroit Diesel twetakt het uit. Op de achtergrond de Amerikaanse vlag van 37x20 meter, die vanaf het hele terrein zichtbaar is. - Foto's: Ruben Fortuin

 • Een aparte hoek op het vliegveld is ingericht voor grondbewerking met paarden. Hier is een zesspan in actie voor de ploeg.

  Een aparte hoek op het vliegveld is ingericht voor grondbewerking met paarden. Hier is een zesspan in actie voor de ploeg.

 • Als je 100 hectare mais oogst, komt er veel product vrij. Achter deze bijzondere International 7288 uit 1985 - waarvan de fabriek er slechts 19 bouwde - hangt een grain cart van formaat.

  Als je 100 hectare mais oogst, komt er veel product vrij. Achter deze bijzondere International 7288 uit 1985 - waarvan de fabriek er slechts 19 bouwde - hangt een grain cart van formaat.

 • Sfeerplaatjes zoals deze vind je meer op de Half Century of Progress: verroeste auto met oude gebruiksvoorwerpen, alles in ongerestaureerde staat. Een flinke stap terug in het verleden.

  Sfeerplaatjes zoals deze vind je meer op de Half Century of Progress: verroeste auto met oude gebruiksvoorwerpen, alles in ongerestaureerde staat. Een flinke stap terug in het verleden.

 • Deze Allis Chalmers 8550 met 12 liter zescilinder motor is voorzien van twee uitlaten en een dubbele turbo. Hij draait zijn rondjes voor een schijveneg.

  Deze Allis Chalmers 8550 met 12 liter zescilinder motor is voorzien van twee uitlaten en een dubbele turbo. Hij draait zijn rondjes voor een schijveneg.

 • Elke avond verrijden bezoekers tractorpullingwedstrijden in verschillende klassen. Hier een Minneapolis Moline G705 op lpg. De lpg-trekkers rijden mee tussen de turbodiesels.

  Elke avond verrijden bezoekers tractorpullingwedstrijden in verschillende klassen. Hier een Minneapolis Moline G705 op lpg. De lpg-trekkers rijden mee tussen de turbodiesels.

 • Bijzondere en jubileumuitvoeringen zijn op het evenement ruim vertegenwoordigd. Hier tweemaal Case: een 970 Black Knight en een 1570 Spirit of ’76.

  Bijzondere en jubileumuitvoeringen zijn op het evenement ruim vertegenwoordigd. Hier tweemaal Case: een 970 Black Knight en een 1570 Spirit of ’76.

 • Naast heel veel trekkers zijn er ook zelfrijders actief. Zoals deze Minneapolis Moline 2890-combine met kolvenplukker.

  Naast heel veel trekkers zijn er ook zelfrijders actief. Zoals deze Minneapolis Moline 2890-combine met kolvenplukker.

 • Achter deze Chevrolet-truck in John Deere-kleuren hing een oplegger vol traptrekkers. Alle Amerikaanse merken zijn ruim vertegenwoordigd, inclusief een Big Bud 747.

  Achter deze Chevrolet-truck in John Deere-kleuren hing een oplegger vol traptrekkers. Alle Amerikaanse merken zijn ruim vertegenwoordigd, inclusief een Big Bud 747.

 • Na het debacle met de 8010/8020-kniktrekkers verkocht John Deere onder de eigen naam en kleur tijdelijk Wagner-producten, zoals deze John Deere WA-17 (280 pk, WA-14 = 225 pk, beide Cummins 855). Nadat John Deere de 7020- en 7520-kniktrekkers had ontwikkeld, was het met Wagner snel gedaan.

  Na het debacle met de 8010/8020-kniktrekkers verkocht John Deere onder de eigen naam en kleur tijdelijk Wagner-producten, zoals deze John Deere WA-17 (280 pk, WA-14 = 225 pk, beide Cummins 855). Nadat John Deere de 7020- en 7520-kniktrekkers had ontwikkeld, was het met Wagner snel gedaan.

 • Deze Oliver 770 trekt een originele Oliver-rondgaande ploeg. Wentelploegen kom je in Amerika nauwelijks tegen. Op de achtergrond de vele gators en golfkarretjes waarmee het publiek zich over het terrein begeeft.

  Deze Oliver 770 trekt een originele Oliver-rondgaande ploeg. Wentelploegen kom je in Amerika nauwelijks tegen. Op de achtergrond de vele gators en golfkarretjes waarmee het publiek zich over het terrein begeeft.

 • Bij de velddemonstraties is het een drukte van belang. Het publiek verdringt zich op de net geploegde akker, waar een oude prairiesleper de rookpluimen hoog de lucht in stuurt.

  Bij de velddemonstraties is het een drukte van belang. Het publiek verdringt zich op de net geploegde akker, waar een oude prairiesleper de rookpluimen hoog de lucht in stuurt.

Ruben Fortuin

Of registreer je om te kunnen reageren.