Home

Foto & video laatste update:19 dec 2017

40 jaar National Farm Toy Show

Het eerste weekend van november is in Dyersville (Iowa, VS) – vaste prik – de National Farm Toy Show. Dit jaar voor de veertigste keer. Met zo’n 280 geregistreerde handelaren en rond 14.000 bezoekers is het de grootse landbouwminiaturenbeurs van Noord-Amerika. En toch ook – hoewel niet makkelijk één op één te vergelijken – groter dan de beurs van LCN in Zwolle.

Foto

 • Een totaalindruk is niet zo makkelijk te krijgen. Het evenement is verdeeld over meerdere ruimten. En tientallen handelaren kiezen ervoor om buiten een stand op te bouwen, op het terrein rondom de gebouwen van het National Farm Toy Museum en de Beckman High School. Schaal 1:16 en 1:64 voeren in Amerika de boventoon. Voor het grootste deel gaat het om het wat oudere materiaal dat niet meer in productie is. Ook veel trekkers zonder doos, veelal afkomstig uit verzamelingen. Het in Europa populaire 1:32 moet je er met een kaarsje zoeken. - Foto's: Martin Smits

  Een totaalindruk is niet zo makkelijk te krijgen. Het evenement is verdeeld over meerdere ruimten. En tientallen handelaren kiezen ervoor om buiten een stand op te bouwen, op het terrein rondom de gebouwen van het National Farm Toy Museum en de Beckman High School. Schaal 1:16 en 1:64 voeren in Amerika de boventoon. Voor het grootste deel gaat het om het wat oudere materiaal dat niet meer in productie is. Ook veel trekkers zonder doos, veelal afkomstig uit verzamelingen. Het in Europa populaire 1:32 moet je er met een kaarsje zoeken. - Foto's: Martin Smits

 • ‘Dyersville’ is vooral een landbouwminiaturenbeurs, maar er zijn zeker ook vrachtwagens en grondverzetmachines te vinden. De beurs kent al tientallen jaren een wachtlijst voor standhouders. Het aantal tafels per deelnemer is daarom ook sterk beperkt. Vooral op zaterdag is het er een drukte van belang.

  ‘Dyersville’ is vooral een landbouwminiaturenbeurs, maar er zijn zeker ook vrachtwagens en grondverzetmachines te vinden. De beurs kent al tientallen jaren een wachtlijst voor standhouders. Het aantal tafels per deelnemer is daarom ook sterk beperkt. Vooral op zaterdag is het er een drukte van belang.

 • Rechts Ray Crilley, één van de miniaturenverzamelaars van het eerste uur. Hij is tevens auteur van diverse standaardwerken op het gebied van landbouwminiaturen. Insiders houden het erop dat Crilley in zo’n 50 jaar tijd wellicht de meest omvangrijke verzameling landbouwminiaturen ter wereld heeft opgebouwd.

  Rechts Ray Crilley, één van de miniaturenverzamelaars van het eerste uur. Hij is tevens auteur van diverse standaardwerken op het gebied van landbouwminiaturen. Insiders houden het erop dat Crilley in zo’n 50 jaar tijd wellicht de meest omvangrijke verzameling landbouwminiaturen ter wereld heeft opgebouwd.

 • Naast de standaardmodellen is het ombouwen van miniaturen een wijd verbreide hobby. Veel onderdelen zijn te koop, veel wordt ook zelf gemaakt. De prijskaartjes voor de betrekkelijk zeldzame stukken liegen er niet om. $ 895 voor een Farmall 706 met katoenplukker. De trekker is een standaard Ertl-model, maar de prijs zit hem in het handwerk voor het maken van de katoenplukker.

  Naast de standaardmodellen is het ombouwen van miniaturen een wijd verbreide hobby. Veel onderdelen zijn te koop, veel wordt ook zelf gemaakt. De prijskaartjes voor de betrekkelijk zeldzame stukken liegen er niet om. $ 895 voor een Farmall 706 met katoenplukker. De trekker is een standaard Ertl-model, maar de prijs zit hem in het handwerk voor het maken van de katoenplukker.

 • Een schitterende, handgemaakte Allis Chalmers Gleaner-combine. Te koop voor $ 1.095. Je kunt met je creditcard discreet afrekenen.

  Een schitterende, handgemaakte Allis Chalmers Gleaner-combine. Te koop voor $ 1.095. Je kunt met je creditcard discreet afrekenen.

 • Dioramabouw is een belangrijk onderdeel van de show. Er zijn prijzen aan verbonden in verschillende categorieën, onder andere ‘jeugdige deelnemers’. Een van de middelen om de vergrijzing in de hobby tegen te gaan.

  Dioramabouw is een belangrijk onderdeel van de show. Er zijn prijzen aan verbonden in verschillende categorieën, onder andere ‘jeugdige deelnemers’. Een van de middelen om de vergrijzing in de hobby tegen te gaan.

 • Cole Wollenberg maakt de reis vanuit Ada, Oklahoma om in de jeugddivisie de eerste prijs op te strijken.

  Cole Wollenberg maakt de reis vanuit Ada, Oklahoma om in de jeugddivisie de eerste prijs op te strijken.

 • Christopher Steeb uit Dexter, Michigan is de winnaar van de eerste prijs in wat de Amerikanen de ‘Small scale division’ noemen. Naar Amerikaanse gewoonte is er geen gebrek aan competities met de daarbij behorende awards.

  Christopher Steeb uit Dexter, Michigan is de winnaar van de eerste prijs in wat de Amerikanen de ‘Small scale division’ noemen. Naar Amerikaanse gewoonte is er geen gebrek aan competities met de daarbij behorende awards.

 • Christopher won de prijs met zijn 1:64-diorama van een boerenerf waar de hulpdiensten massaal op af zijn gekomen om een brand in de werkplaats te blussen. Op de foto zie je het niet, maar alles is voorzien van werkende zwaailichten en wat er verder aan signalen aan te pas komt.

  Christopher won de prijs met zijn 1:64-diorama van een boerenerf waar de hulpdiensten massaal op af zijn gekomen om een brand in de werkplaats te blussen. Op de foto zie je het niet, maar alles is voorzien van werkende zwaailichten en wat er verder aan signalen aan te pas komt.

 • 1:64 is in Amerika een belangrijke schaal. Behalve de bekende fabrikanten hebben diverse aanbieders van 3D-geprinte miniaturen zich op deze markt gestort, om de niches in de markt te bedienen. Dik $ 400 voor een 1:64-bietenrooier onderstreept meteen dat het gaat om een selecte groep liefhebbers.

  1:64 is in Amerika een belangrijke schaal. Behalve de bekende fabrikanten hebben diverse aanbieders van 3D-geprinte miniaturen zich op deze markt gestort, om de niches in de markt te bedienen. Dik $ 400 voor een 1:64-bietenrooier onderstreept meteen dat het gaat om een selecte groep liefhebbers.

 • Het handige van een beurs in een Amerikaanse high school is de aanwezigheid van een kantine. Aan de buitenkant ook deelnemers met miniaturen; langs de muren de vitrines met een scala aan trofeeën die leerlingen van de school wonnen met diverse sportevenementen.

  Het handige van een beurs in een Amerikaanse high school is de aanwezigheid van een kantine. Aan de buitenkant ook deelnemers met miniaturen; langs de muren de vitrines met een scala aan trofeeën die leerlingen van de school wonnen met diverse sportevenementen.

 • International Harvester-enthousiasten zal de naam Kenneth Updike bekend voorkomen. Kenneth (l), hier in gesprek met een klant, is een autoriteit op het gebied van IHC-producten en auteur van meerdere publicaties over de geschiedenis van wat Amerikaanse insiders ‘harvesters’ noemen.

  International Harvester-enthousiasten zal de naam Kenneth Updike bekend voorkomen. Kenneth (l), hier in gesprek met een klant, is een autoriteit op het gebied van IHC-producten en auteur van meerdere publicaties over de geschiedenis van wat Amerikaanse insiders ‘harvesters’ noemen.

 • Amerika is het land van de auctions. En zo’n veiling is ook een vast onderdeel van een miniaturenbeurs van enige betekenis. In een paar uur tijd wisselen enkele honderden kavels van eigenaar.

  Amerika is het land van de auctions. En zo’n veiling is ook een vast onderdeel van een miniaturenbeurs van enige betekenis. In een paar uur tijd wisselen enkele honderden kavels van eigenaar.

 • Het veilen gaat in rap tempo. ‘Sold it to you at $ 10.000’, klinkt het na een tiental biedingen op een Eska-traptrekker. Een zeldzaam exemplaar met kettingbesturing. ‘De tweede keer in mijn carrière dat ik zo’n traptrekker in de veiling heb’, meldt de veilingmeester. Vooral de traptrekkers uit de jaren vijftig zijn gewild en voor de echt zeldzame exemplaren is vijf cijfers voor de komma geen uitzondering.

  Het veilen gaat in rap tempo. ‘Sold it to you at $ 10.000’, klinkt het na een tiental biedingen op een Eska-traptrekker. Een zeldzaam exemplaar met kettingbesturing. ‘De tweede keer in mijn carrière dat ik zo’n traptrekker in de veiling heb’, meldt de veilingmeester. Vooral de traptrekkers uit de jaren vijftig zijn gewild en voor de echt zeldzame exemplaren is vijf cijfers voor de komma geen uitzondering.

 • Pedals and combines. Jerry Zahner heeft een brede selectie van zelfgebouwde maaidorsers en traptrekkers.

  Pedals and combines. Jerry Zahner heeft een brede selectie van zelfgebouwde maaidorsers en traptrekkers.

 • Bij ons al helemaal niet bekend: de maaidorsers van Minneapolis Moline. Handgemaakt en met elektromotoren voor de aandrijving van de haspel, werkende verlichting etc. Vanaf $ 3.000.

  Bij ons al helemaal niet bekend: de maaidorsers van Minneapolis Moline. Handgemaakt en met elektromotoren voor de aandrijving van de haspel, werkende verlichting etc. Vanaf $ 3.000.

 • Wat er niet is kun je zelf maken. Aan onderdelen van traptrekkers is in Amerika geen gebrek, dus als je handig bent kun je er ook zelf een maken.

  Wat er niet is kun je zelf maken. Aan onderdelen van traptrekkers is in Amerika geen gebrek, dus als je handig bent kun je er ook zelf een maken.

 • Of werktuigen voor achter de traptrekker, zoals deze Allis Chalmers-beach cleaner. Maar ook een kilverbak hoort tot de mogelijkheden. Kun je de zandbak vlaktrekken.

  Of werktuigen voor achter de traptrekker, zoals deze Allis Chalmers-beach cleaner. Maar ook een kilverbak hoort tot de mogelijkheden. Kun je de zandbak vlaktrekken.

 • Doug Lee uit Cando, North Dakota, heeft een diorama met een 3D-geprinte ‘beet piler’. En hoewel in schaal 1:64 en de bietenhoop nog maar net in opbouw, geeft dat met wat entourage er omheen toch een opstelling van enkele vierkante meters. Op de foto de piler waar de vrachtwagens lossen door te kippen. Doug had ook een opstelling met een systeem waar ze kantelen. Prijs van het bouwpakket is $ 680.

  Doug Lee uit Cando, North Dakota, heeft een diorama met een 3D-geprinte ‘beet piler’. En hoewel in schaal 1:64 en de bietenhoop nog maar net in opbouw, geeft dat met wat entourage er omheen toch een opstelling van enkele vierkante meters. Op de foto de piler waar de vrachtwagens lossen door te kippen. Doug had ook een opstelling met een systeem waar ze kantelen. Prijs van het bouwpakket is $ 680.

 • Zoals gezegd, 1:64 is in Amerika een belangrijke schaal. Vooral ook voor de dioramabouwers. De 3D-printtechnologie heeft daar duidelijk zijn intrede in gedaan om aan specifieke vragen te voldoen. Bijvoorbeeld een vierrijïge maishakselaar. In Nederland zouden we die dan achter een trekker hangen, in Amerika zetten ze hem voor op een kniktrekker.

  Zoals gezegd, 1:64 is in Amerika een belangrijke schaal. Vooral ook voor de dioramabouwers. De 3D-printtechnologie heeft daar duidelijk zijn intrede in gedaan om aan specifieke vragen te voldoen. Bijvoorbeeld een vierrijïge maishakselaar. In Nederland zouden we die dan achter een trekker hangen, in Amerika zetten ze hem voor op een kniktrekker.

 • In november krijg je in Iowa geen garantie op mooi weer. Jaren geleden lag er vaak al een flink pak sneeuw, maar de laatste jaren is het begin november vaak nog redelijk uit te houden. Een deel van de handelaren heeft maar beperkte middelen, en staat met zijn handelswaar letterlijk in de buitenlucht.

  In november krijg je in Iowa geen garantie op mooi weer. Jaren geleden lag er vaak al een flink pak sneeuw, maar de laatste jaren is het begin november vaak nog redelijk uit te houden. Een deel van de handelaren heeft maar beperkte middelen, en staat met zijn handelswaar letterlijk in de buitenlucht.

 • Dyersville heeft de bijnaam Toy Capital of the World. Het dankt die naam aan het gegeven dat het de thuisbasis is van Ertl én de min of meer daaruit voortgekomen fabrikanten als Scale Models en SpecCast. De vroegere Ertl-fabriek is nu alleen nog magazijn en outlet center. De productie is al jaren geleden verplaatst naar Mexico en China. Tijdens de Farm Toy Show is de showroom open voor publiek, om het huidige programma te bekijken en een aantal nieuwtjes voor volgend jaar.

  Dyersville heeft de bijnaam Toy Capital of the World. Het dankt die naam aan het gegeven dat het de thuisbasis is van Ertl én de min of meer daaruit voortgekomen fabrikanten als Scale Models en SpecCast. De vroegere Ertl-fabriek is nu alleen nog magazijn en outlet center. De productie is al jaren geleden verplaatst naar Mexico en China. Tijdens de Farm Toy Show is de showroom open voor publiek, om het huidige programma te bekijken en een aantal nieuwtjes voor volgend jaar.

 • Alles speelt zich af rond het terrein waarop ook het Farm Toy Museum zit. In de achtergrond nog wat tenten van handelaren die op het grasveld staan. Een bezoek aan de beurs betekent heel wat lopen naar verschillende gebouwen en ruimtes in die gebouwen, maar ook heen en weer rijden tussen locaties in het dorp. Sommige bezoekers doen dat geheel in stijl, met een Cadillac voorzien van een nummerplaat die de vraag overbodig maakt waar ze naar op zoek zijn.

  Alles speelt zich af rond het terrein waarop ook het Farm Toy Museum zit. In de achtergrond nog wat tenten van handelaren die op het grasveld staan. Een bezoek aan de beurs betekent heel wat lopen naar verschillende gebouwen en ruimtes in die gebouwen, maar ook heen en weer rijden tussen locaties in het dorp. Sommige bezoekers doen dat geheel in stijl, met een Cadillac voorzien van een nummerplaat die de vraag overbodig maakt waar ze naar op zoek zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.