Home

Foto & video

Zien, handelen, kopen en pinten

Machines en koeien kijken; een pintje in de ene hand en een goed stuk vlees in de andere. De Agribex is een gezellige beurs waar standhouders graag naar toe gaan. Puur zakelijk gezien is de Brusselse expo slechts een zwakke natrilling van de Agritechnica-beving die nog geen maand eerder plaatsvond. Toch pakken de fabrikanten groots uit en komt het publiek massaal. Ook talrijke lokale fabrikanten en importeurs vullen de hallen met hun machines, die ze het liefst nog tijdens de beurs verkopen.

Foto

 • Benelux-importeur Argi toonde deze Celli G-190 krukasspitter. Daarmee wil Argi de Belgen - net als de Nederlanders - warmer maken voor krukas-spitmachines. Deze nieuwere generatie heeft iets meer spaden (nu 14, was 12) en een beter doordachte constructie. Zo kan je - indien nodig - de oliegesmeerde kogellagers eenvoudig individueel vervangen. Bij de oude machines moest je bijna alle lagers loshalen om bijvoorbeeld de middelste te vervangen. Richtprijs van een 3 meterversie is circa € 32.000. Inclusief drie jaar garantie. - Foto's: Bas van Hattum

  Benelux-importeur Argi toonde deze Celli G-190 krukasspitter. Daarmee wil Argi de Belgen - net als de Nederlanders - warmer maken voor krukas-spitmachines. Deze nieuwere generatie heeft iets meer spaden (nu 14, was 12) en een beter doordachte constructie. Zo kan je - indien nodig - de oliegesmeerde kogellagers eenvoudig individueel vervangen. Bij de oude machines moest je bijna alle lagers loshalen om bijvoorbeeld de middelste te vervangen. Richtprijs van een 3 meterversie is circa € 32.000. Inclusief drie jaar garantie. - Foto's: Bas van Hattum

 • Hij is vooral groot, deze Berthoud 5240-zelfrijder. Bijzonder is en blijft de neerlaatbare cabine, waardoor je vanaf de bodem er zo instapt. Nieuw zijn de driedelige aluminium spuitbomen. Agrometius levert de gps-techniek voor de sectieschakelingen en de kopakker-automatiek. Richtprijs van deze zelfrijder - die bijna niet wordt verkocht in Nederland - is € 250.000.

  Hij is vooral groot, deze Berthoud 5240-zelfrijder. Bijzonder is en blijft de neerlaatbare cabine, waardoor je vanaf de bodem er zo instapt. Nieuw zijn de driedelige aluminium spuitbomen. Agrometius levert de gps-techniek voor de sectieschakelingen en de kopakker-automatiek. Richtprijs van deze zelfrijder - die bijna niet wordt verkocht in Nederland - is € 250.000.

 • Luc en Dirk Audenaert toonden op hun stand deze Italiaanse Marangon-schijvenmaaier. Zoals ze zelf zeggen: ‘Ze doen nie onder vuer ’nne ander, maar zijn wel goedkoper.’ Deze Sprint 320- frontmaaier kost bruto € 11.710, is slepend opgehangen, en is leverbaar mét kneuzer. Marangon is een echte maaierspecialist: van eenvoudige maaiers tot grote maaiborden voor hakselaars.

  Luc en Dirk Audenaert toonden op hun stand deze Italiaanse Marangon-schijvenmaaier. Zoals ze zelf zeggen: ‘Ze doen nie onder vuer ’nne ander, maar zijn wel goedkoper.’ Deze Sprint 320- frontmaaier kost bruto € 11.710, is slepend opgehangen, en is leverbaar mét kneuzer. Marangon is een echte maaierspecialist: van eenvoudige maaiers tot grote maaiborden voor hakselaars.

 • Deze Hawe-aardappeloverlaadwagen blijft iets bijzonders. Importeur Agrimac deed er enkele weken terug een demoronde mee in België, en verwacht er zeker nog enkele te verkopen. Vóór de 22-kuubs laadbak bouwde Hawe een reinigingsunit, met een opvangbak eronder voor de uitgezeefde grond. Die laatste kun je vervolgens weer gedoseerd lossen op het land. De overlaadband (met knik) kan tot ruim 4 meter hoogte lossen. Capaciteit tot 120 ton per uur, bruto richtprijs € 140.000.

  Deze Hawe-aardappeloverlaadwagen blijft iets bijzonders. Importeur Agrimac deed er enkele weken terug een demoronde mee in België, en verwacht er zeker nog enkele te verkopen. Vóór de 22-kuubs laadbak bouwde Hawe een reinigingsunit, met een opvangbak eronder voor de uitgezeefde grond. Die laatste kun je vervolgens weer gedoseerd lossen op het land. De overlaadband (met knik) kan tot ruim 4 meter hoogte lossen. Capaciteit tot 120 ton per uur, bruto richtprijs € 140.000.

 • Een beetje verscholen op de grote stand van Deutz-Fahr zien we deze Pateer Bumpy-trekkerbumper. Voor op een dikke 9-serie van Deutz-Fahr vindt je, net onder de topstangbevestiging, deze camera. Hij kijkt zijwaarts naar kruisend verkeer. Gezien de immense afmetingen van deze categorie trekkers, geen slechte oplossing.

  Een beetje verscholen op de grote stand van Deutz-Fahr zien we deze Pateer Bumpy-trekkerbumper. Voor op een dikke 9-serie van Deutz-Fahr vindt je, net onder de topstangbevestiging, deze camera. Hij kijkt zijwaarts naar kruisend verkeer. Gezien de immense afmetingen van deze categorie trekkers, geen slechte oplossing.

 • Vredo toonde dit CDS-prototype (Crop-Drill-System). De bijzonderheid is dat je naast gras ook granen of groenbemesters kunt doorzaaien. Voor graan lift je de helft van de zaaielementen omhoog en gaat tevens de helft van de zaaizaadleidingen dicht. De zaaiafstand vergroot je zo van 7,5 naar 15 centimeter. Heel eenvoudig is het niet, want bij doorzaaien op bouw- of stoppelland kunnen de schijven stil gaan staan. Als oplossing bedacht Vredo aandrukrollen om (met name) het trekkerwielspoor weer vast te drukken. En er komt een snelwisselsysteem voor de schijfgeleiders, zodat je op bouwland dieper kunt zaaien (circa 5 cm). In 2018 test Vredo verder met deze bijzondere doorzaaimachine. Hij weegt 3,8 ton, op een werkbreedte van rond 5 meter.

  Vredo toonde dit CDS-prototype (Crop-Drill-System). De bijzonderheid is dat je naast gras ook granen of groenbemesters kunt doorzaaien. Voor graan lift je de helft van de zaaielementen omhoog en gaat tevens de helft van de zaaizaadleidingen dicht. De zaaiafstand vergroot je zo van 7,5 naar 15 centimeter. Heel eenvoudig is het niet, want bij doorzaaien op bouw- of stoppelland kunnen de schijven stil gaan staan. Als oplossing bedacht Vredo aandrukrollen om (met name) het trekkerwielspoor weer vast te drukken. En er komt een snelwisselsysteem voor de schijfgeleiders, zodat je op bouwland dieper kunt zaaien (circa 5 cm). In 2018 test Vredo verder met deze bijzondere doorzaaimachine. Hij weegt 3,8 ton, op een werkbreedte van rond 5 meter.

 • Op de Italiaanse Eima in november 2016 toonde Landini al de eerste nieuwe modellen van de REX-serie. Nu, een jaar later, is de (semi-)smalspoor nog niet volledig in productie; wél bijzonder is deze 112 pk sterke Rex 4-120 F. Landini verkoopt die voornamelijk in de fruitteelt. Speciaal is de vlakke vloer - die geen vlakke vloer is, maar een vloer met een subtiele golf in het midden. De cabine maakt een opgeruimde indruk en biedt een goed zicht naar voren en zijwaarts. In de loop van 2018 start de productie van deze Rexen. Onder de kap huist een 2,9 liter viercilinder Deutz-diesel.

  Op de Italiaanse Eima in november 2016 toonde Landini al de eerste nieuwe modellen van de REX-serie. Nu, een jaar later, is de (semi-)smalspoor nog niet volledig in productie; wél bijzonder is deze 112 pk sterke Rex 4-120 F. Landini verkoopt die voornamelijk in de fruitteelt. Speciaal is de vlakke vloer - die geen vlakke vloer is, maar een vloer met een subtiele golf in het midden. De cabine maakt een opgeruimde indruk en biedt een goed zicht naar voren en zijwaarts. In de loop van 2018 start de productie van deze Rexen. Onder de kap huist een 2,9 liter viercilinder Deutz-diesel.

 • Data uitwisselen met het thuisfront en onderling tussen de terminals. Dat toonde Ag Leader met zijn Agfinity-systeem. Daarmee kun je draadloos data verzenden en binnenhalen met de Ag Leader-terminal in je trekkercabine. De kern is een stukje dataruimte dat Ag Leader voor je inregelt waarop alle data geparkeerd staat. Bijzonder is dat je in je scherm ook de actuele data (AB-lijnen, percelen en perceelsgrenzen) van een andere trekker of zelfrijder kunt binnenhalen. Ag Leader noemt dat Display-Cast. Handig als je kort na of tegelijk met een collega op eenzelfde perceel aan het werk bent. Zeker als het donker wordt. Het vrijschakelen van Display-Cast kost rond € 800. Een Agfinity-licentie voor drie schermen kost zo’n € 400 per jaar.

  Data uitwisselen met het thuisfront en onderling tussen de terminals. Dat toonde Ag Leader met zijn Agfinity-systeem. Daarmee kun je draadloos data verzenden en binnenhalen met de Ag Leader-terminal in je trekkercabine. De kern is een stukje dataruimte dat Ag Leader voor je inregelt waarop alle data geparkeerd staat. Bijzonder is dat je in je scherm ook de actuele data (AB-lijnen, percelen en perceelsgrenzen) van een andere trekker of zelfrijder kunt binnenhalen. Ag Leader noemt dat Display-Cast. Handig als je kort na of tegelijk met een collega op eenzelfde perceel aan het werk bent. Zeker als het donker wordt. Het vrijschakelen van Display-Cast kost rond € 800. Een Agfinity-licentie voor drie schermen kost zo’n € 400 per jaar.

 • In een hoekje op de Agribex staat een opvallende stand van het Franstalige Carbilam, een specialist in verharden en slijtvast maken van slijtdelen op ploegen en cultivatoren. Dat doen ze op twee manieren: óf oplassen, óf een verharde laag ‘carbide-staal’ erop zetten. Ter indicatie en als voorbeeld: een Lemken-cultivatorbeitel zou volgens hen standaard zo’n € 26 kosten, een geharde opgelaste carbide-beitel kost € 49, en een versie met carbide-delen erop rond € 73. De opgelaste delen gaan drie tot viermaal langer mee, de beitel met opgezette delen gaat zes tot zeven keer langer mee.

  In een hoekje op de Agribex staat een opvallende stand van het Franstalige Carbilam, een specialist in verharden en slijtvast maken van slijtdelen op ploegen en cultivatoren. Dat doen ze op twee manieren: óf oplassen, óf een verharde laag ‘carbide-staal’ erop zetten. Ter indicatie en als voorbeeld: een Lemken-cultivatorbeitel zou volgens hen standaard zo’n € 26 kosten, een geharde opgelaste carbide-beitel kost € 49, en een versie met carbide-delen erop rond € 73. De opgelaste delen gaan drie tot viermaal langer mee, de beitel met opgezette delen gaat zes tot zeven keer langer mee.

 • Opleider Terra, actief in Noord-Nederland, ontwikkelde samen met het Groningse 3i Sim en New Holland een trekkersimulator. Basis is een originele T6-cabine. In de cabine heb je 360 graden virtueel zicht. Samen met de cilinders - die bewegingen van de trekker natuurgetrouw nabootsen - geeft de simulator écht het idee dat je in een trekker rijdt. Terra heeft vier van deze simulatoren laten bouwen. Bijzonder is de zelflerende software die zich aanpast op het niveau van de leerling. Terra verwacht dat het tien van de vijftien uren trekkerrijles kan overnemen met de simulator. Dat is veiliger, goedkoper en scheelt diesel. De ontwikkelingskosten zijn fors; Terra ontving een innovatiesubsidie van het ministerie van EZ. - Foto's: Matthijs Verhagen

  Opleider Terra, actief in Noord-Nederland, ontwikkelde samen met het Groningse 3i Sim en New Holland een trekkersimulator. Basis is een originele T6-cabine. In de cabine heb je 360 graden virtueel zicht. Samen met de cilinders - die bewegingen van de trekker natuurgetrouw nabootsen - geeft de simulator écht het idee dat je in een trekker rijdt. Terra heeft vier van deze simulatoren laten bouwen. Bijzonder is de zelflerende software die zich aanpast op het niveau van de leerling. Terra verwacht dat het tien van de vijftien uren trekkerrijles kan overnemen met de simulator. Dat is veiliger, goedkoper en scheelt diesel. De ontwikkelingskosten zijn fors; Terra ontving een innovatiesubsidie van het ministerie van EZ. - Foto's: Matthijs Verhagen

 • Altez, een grote Belgische stallenbouwer, komt met een gekoelde vloerelement. Door de dichte vloerplaten lopen lamellen, waardoor je water rondpompt. Dat verkoelt de koeien, bovendien kun je de gewonnen warmte via een warmtepomp terugwinnen en elders weer benutten. Een derde (en bewezen) effect van het koelen is een lagere ammoniakemissie door de opliggende mest. De vloer is op kleine schaal getest in Zuid-Nederland. Momenteel bouwt Altez in België een stal voor proefmetingen.

  Altez, een grote Belgische stallenbouwer, komt met een gekoelde vloerelement. Door de dichte vloerplaten lopen lamellen, waardoor je water rondpompt. Dat verkoelt de koeien, bovendien kun je de gewonnen warmte via een warmtepomp terugwinnen en elders weer benutten. Een derde (en bewezen) effect van het koelen is een lagere ammoniakemissie door de opliggende mest. De vloer is op kleine schaal getest in Zuid-Nederland. Momenteel bouwt Altez in België een stal voor proefmetingen.

 • Op de vorige Agribex was het nog een tekening, nu is hij klaar. De overlaadwagen van Blum is één van de meest doordachte systemen in de markt. Hij bestaat uit een opkippende bunker met rubberen Breston-losbodem waar je verschillende overlaadunits aan kunt koppelen: een rollenreiniger met elevator om aardappelen over te laden, maar ook een dichte klep met vijzel om graan over te laden, of een brede bietenband zonder reiniger. Blum ziet ook potentie in mais, door de wagen met een silage-losband achter de hakselaar te hangen. Blum wil in 2018 twee tandemassers en een tridemas-variant bouwen. De wagen zoals getoond zou ruim € 150.000 gaan kosten. Hij kan 22 ton aardappelen in zes minuten reinigen en overladen.

  Op de vorige Agribex was het nog een tekening, nu is hij klaar. De overlaadwagen van Blum is één van de meest doordachte systemen in de markt. Hij bestaat uit een opkippende bunker met rubberen Breston-losbodem waar je verschillende overlaadunits aan kunt koppelen: een rollenreiniger met elevator om aardappelen over te laden, maar ook een dichte klep met vijzel om graan over te laden, of een brede bietenband zonder reiniger. Blum ziet ook potentie in mais, door de wagen met een silage-losband achter de hakselaar te hangen. Blum wil in 2018 twee tandemassers en een tridemas-variant bouwen. De wagen zoals getoond zou ruim € 150.000 gaan kosten. Hij kan 22 ton aardappelen in zes minuten reinigen en overladen.

 • Voor goedkope landbouwmachines is Oost-Europa alweer een beetje passé. Turkije is nu aan de bal. Met een zesdaagse werkweek, lage lonen en tegelijk veel automatisering, is het daar goedkoop produceren. Importeur Marc Strobbe in Lichtevelde (B.) toont deze Ünlü-vijfschaar varioploeg. Te koop voor € 11.750. Op de kwaliteit zal best wat af te dingen zijn; tegelijk: het is niet zomaar een baksel. Ünlü is marktleider in Turkije en bouwde dit jaar voor € 15 miljoen een nieuwe fabriek.

  Voor goedkope landbouwmachines is Oost-Europa alweer een beetje passé. Turkije is nu aan de bal. Met een zesdaagse werkweek, lage lonen en tegelijk veel automatisering, is het daar goedkoop produceren. Importeur Marc Strobbe in Lichtevelde (B.) toont deze Ünlü-vijfschaar varioploeg. Te koop voor € 11.750. Op de kwaliteit zal best wat af te dingen zijn; tegelijk: het is niet zomaar een baksel. Ünlü is marktleider in Turkije en bouwde dit jaar voor € 15 miljoen een nieuwe fabriek.

 • De Belgische fabrikant Dezeure komt nu ook met polyester tanks op de markt. Aslast-wetgeving is een hot item in België. Een combinatie mag maximaal 44 ton wegen. De handhaving is strikt; rond grote steden werkt de politie zelfs met vaste weegbruggen. Overbelading kost je een euro per kilo. De 26-kuubs Transline XL-transporttank weegt (met luchtdukwissel, compressor en grote wielen) zo’n 9.000 kilo. Dat is 2.000 kilo minder dan een identieke tank uit staal.

  De Belgische fabrikant Dezeure komt nu ook met polyester tanks op de markt. Aslast-wetgeving is een hot item in België. Een combinatie mag maximaal 44 ton wegen. De handhaving is strikt; rond grote steden werkt de politie zelfs met vaste weegbruggen. Overbelading kost je een euro per kilo. De 26-kuubs Transline XL-transporttank weegt (met luchtdukwissel, compressor en grote wielen) zo’n 9.000 kilo. Dat is 2.000 kilo minder dan een identieke tank uit staal.

 • Het Belgische Steeno bouwde een nieuwe voorzetwoeler. Hij heeft een hydraulische diepteverstelling per tand. Zo is het gemakkelijker om de rijsporen of de kopakker even wat dieper te woelen. In combinatie met een rotorkopeg en zaaimachine is de woeler - door de tanden in te trekken - bovendien veel gemakkelijker af te koppelen. De fabrikant merkt dat de afzet van ploegen licht daalt. Deels omdat ploegen steeds groter worden, deels omdat woelen sterk in opmars is. Trend: schijven voor de tanden, om gewasresten te snijden; groot en opklapbaar om een trekker met 250 pk volledig te benutten.

  Het Belgische Steeno bouwde een nieuwe voorzetwoeler. Hij heeft een hydraulische diepteverstelling per tand. Zo is het gemakkelijker om de rijsporen of de kopakker even wat dieper te woelen. In combinatie met een rotorkopeg en zaaimachine is de woeler - door de tanden in te trekken - bovendien veel gemakkelijker af te koppelen. De fabrikant merkt dat de afzet van ploegen licht daalt. Deels omdat ploegen steeds groter worden, deels omdat woelen sterk in opmars is. Trend: schijven voor de tanden, om gewasresten te snijden; groot en opklapbaar om een trekker met 250 pk volledig te benutten.

 • Farmstore laat de Farmtec Lice 300 zien. Een nieuw concept in grondbewerking, met acht agressief ronddraaiende zonnen. De door de grond aangedreven machine is vooral bedoeld als zaaibedbereider voor zwaardere grond. Het effect zou te vergelijken zijn met een kruising tussen een schijveneg en een rotorkopeg. De zonnen staan iets in verstek. Ook grasland zou je in één werkgang kunnen scheuren. Hoe harder je rijdt, hoe beter de werking. Een koopje is het niet; de machine staat voor € 30.000 euro in de boeken. Komend voorjaar wil de importeur er het land mee in.

  Farmstore laat de Farmtec Lice 300 zien. Een nieuw concept in grondbewerking, met acht agressief ronddraaiende zonnen. De door de grond aangedreven machine is vooral bedoeld als zaaibedbereider voor zwaardere grond. Het effect zou te vergelijken zijn met een kruising tussen een schijveneg en een rotorkopeg. De zonnen staan iets in verstek. Ook grasland zou je in één werkgang kunnen scheuren. Hoe harder je rijdt, hoe beter de werking. Een koopje is het niet; de machine staat voor € 30.000 euro in de boeken. Komend voorjaar wil de importeur er het land mee in.

 • Het Franse Emily ontwikkelde een nieuwe uitkuilbak, speciaal voor lang gras. De bak heeft een bodemketting en een loswals om het gras direct uit te doseren. Een aparte bak met ingebouwde doseervijzel is geschikt om krachtvoer mee te doseren tijdens het lossen. De bak kost standaard zo’n € 15.000, het snijraam als optie € 8.000.

  Het Franse Emily ontwikkelde een nieuwe uitkuilbak, speciaal voor lang gras. De bak heeft een bodemketting en een loswals om het gras direct uit te doseren. Een aparte bak met ingebouwde doseervijzel is geschikt om krachtvoer mee te doseren tijdens het lossen. De bak kost standaard zo’n € 15.000, het snijraam als optie € 8.000.

 • Hij stond ook al op de regionale beurzen in Nederland, deze nieuwe keuken van ID-Agro en Lely. Nadeel van het Vector-voersysteem is de relatief grote voerkeuken. Hiervoor was altijd een gebouw nodig, met alle bouwkosten en vergunningen van dien. Doordat nu de hele keuken mobiel en modulair te plaatsen is en onder de 5 meter blijft, is een vergunning niet nodig. Bovendien kun je hem leasen. Een unit biedt opslag voor 60 koeien. Door verschillende units modulair te koppelen is de keuken uit te breiden.

  Hij stond ook al op de regionale beurzen in Nederland, deze nieuwe keuken van ID-Agro en Lely. Nadeel van het Vector-voersysteem is de relatief grote voerkeuken. Hiervoor was altijd een gebouw nodig, met alle bouwkosten en vergunningen van dien. Doordat nu de hele keuken mobiel en modulair te plaatsen is en onder de 5 meter blijft, is een vergunning niet nodig. Bovendien kun je hem leasen. Een unit biedt opslag voor 60 koeien. Door verschillende units modulair te koppelen is de keuken uit te breiden.

 • Importeur Landkracht komt met een laagdrempelig rechtrij-systeem van Ontrak. Het bestaat uit een ontvanger met een ledbalk die je magnetisch op de neus van je trekker zet. De bediening doe je met een gratis app op je telefoon of tablet. Ook A-B-lijnen opslaan behoort tot de mogelijkheden. De nauwkeurigheid is 20 á 30 centimeter. Kosten € 785.

  Importeur Landkracht komt met een laagdrempelig rechtrij-systeem van Ontrak. Het bestaat uit een ontvanger met een ledbalk die je magnetisch op de neus van je trekker zet. De bediening doe je met een gratis app op je telefoon of tablet. Ook A-B-lijnen opslaan behoort tot de mogelijkheden. De nauwkeurigheid is 20 á 30 centimeter. Kosten € 785.

Of registreer je om te kunnen reageren.