Home

Foto & video

MF 6716-S Dyna-Vt: uitstekend! Maar bediening niet

Er zit een eersteklas trekker onder de carrosserie. De MF rijdt goed, presteert uitstekend, en herbergt veel functies. Of … verbergt veel functies? Net zoals de (optionele) terminal is de trekker té moeilijk om te begrijpen.

De Massey Ferguson 6700-serie is een voorserie-model. Wat is nieuw? De motor is nu Fase IV, nieuw dashboard, betere voorasvering, semi-actieve cabinevering en meer hydraulisch- en hefvermogen.

Instappen en wegwezen: (2,7 uit 5)

Deze trekker heeft het allemaal. Het enige probleem is dat de vele functies goed verborgen zijn of niet intuïtief te vinden en te gebruiken zijn. Het is moeilijk om er gauw mee aan de slag te gaan, als de chauffeur de MF niet tot in de puntjes kent. Het activeren van de hef of het instellen van het maximale motortoerental is niet eenvoudig.

Elke trekker kon maximaal 1.000 punten ‘verdienen’, waarvan 600 voor Bediening & Gebruik (bovenste schaal) en 400 voor Techniek en Verbruik (onder). De getallen links zijn de laagst behaalde testscores in de multi-test, de getallen rechts zijn de hoogste testscores. De witte stip geeft het puntental aan van deze Claas.
Elke trekker kon maximaal 1.000 punten ‘verdienen’, waarvan 600 voor Bediening & Gebruik (bovenste schaal) en 400 voor Techniek en Verbruik (onder). De getallen links zijn de laagst behaalde testscores in de multi-test, de getallen rechts zijn de hoogste testscores. De witte stip geeft het puntental aan van deze Claas.

 • Ondanks de smalle voorruit heeft de Massey Ferguson het beste zicht naar voren in deze test. De deur gaat niet makkelijk dicht, maar is-ie eenmaal toe,dan zit je in een prima werkplek. Het witte materiaal is vuilgevoelig. Foto's: Ola Tande

  Ondanks de smalle voorruit heeft de Massey Ferguson het beste zicht naar voren in deze test. De deur gaat niet makkelijk dicht, maar is-ie eenmaal toe,dan zit je in een prima werkplek. Het witte materiaal is vuilgevoelig. Foto's: Ola Tande

 • Massey Ferguson is de enige trekker in deze test met een directe knop voor de aftakas op de multifunctionele rijhendel. Je schakelt elektrisch tussen de vier aftakas toerentallen, maar het wisselen hiertussen kan even duren.

  Massey Ferguson is de enige trekker in deze test met een directe knop voor de aftakas op de multifunctionele rijhendel. Je schakelt elektrisch tussen de vier aftakas toerentallen, maar het wisselen hiertussen kan even duren.

 • Vanwege de geintegreerde F/R-knoppen op de joystick, hoef je de omkeershuttle onder het stuur niet meer te gebruiken bij voorladerwerk. De transmissie leent zich prima voor voorladerwerk: snel en accuraat. De optionele hydrauliekpomp levert meer olie dan de voorlader hebben kan, maar de olieopbrengst is eenvoudig te limiteren.

  Vanwege de geintegreerde F/R-knoppen op de joystick, hoef je de omkeershuttle onder het stuur niet meer te gebruiken bij voorladerwerk. De transmissie leent zich prima voor voorladerwerk: snel en accuraat. De optionele hydrauliekpomp levert meer olie dan de voorlader hebben kan, maar de olieopbrengst is eenvoudig te limiteren.

Motor: presteert zeer goed (4,3 uit 5)

Massey Ferguson scoort de derde beste plek als het gaat om brandstofverbruik in deze testgroep. Ondanks het grootst gemeten motorvermogen, nipt de MF maar 247g/kWh! Tijdens onze vermogensmeting gaf de Massey Ferguson 117,2 kW en 655 Nm. Massey Ferguson heeft de grootste boost in de groep (18 kW). Van het beloofde vermogen (118 kW/160 hp) komt 88,7 kW (121 pk) aan bij de wielen. Dat is 75%. Rekening houdend met boost is dat 65%.


 • Het 7 inch-scherm biedt veel smane gepropte informatie. Zo ziet het kopakkermanagement eruit. Maar, wanneer je hier aan gewend raakt werkt het kopakkermanagementsysteem prima.

  Het 7 inch-scherm biedt veel smane gepropte informatie. Zo ziet het kopakkermanagement eruit. Maar, wanneer je hier aan gewend raakt werkt het kopakkermanagementsysteem prima.

 • De MF biedt genoeg mogelijkheid om de armleuning te verstellen.

  De MF biedt genoeg mogelijkheid om de armleuning te verstellen.

 • Deze opbergruimte heeft een wat onhandige vorm. Gebruikerhandleidingen, of eigenlijk alles van A4-formaat past er niet in.

  Deze opbergruimte heeft een wat onhandige vorm. Gebruikerhandleidingen, of eigenlijk alles van A4-formaat past er niet in.

 • In de testtrekker vonden we geen handige plek voor een mobiele telefoon. Volgens Massey Ferguson is zo'n opbergplek wel optioneel te bestellen.

  In de testtrekker vonden we geen handige plek voor een mobiele telefoon. Volgens Massey Ferguson is zo'n opbergplek wel optioneel te bestellen.

Transmissie: goede hardware, slechte bediening (3,5 uit 5)

Massey Fergusons Dyna-VT is van binnen gelijk aan die in Agco-broer Fendt. En heeft dezelfde chique functies. De transmissie werkt vlot en vloeiend. De juiste instellingen vinden via terminal, dashboard en twee scrollwieltjes is een lastige klus. De wieltjes verwisselen ook nog eens van functie. Echt niemand begrijpt dat de eerste paar keer. De omkeershuttle onder het stuurwiel werd als beste ervaren tijdens de test. Met name vanwege de optie voor het verstellen van de agressiviteit en dat de omkeer op drie plekken is te bedienen.

Cabine & comfort: smalle cabine, goed zicht (3,1 uit 5)

De voorruit is smal. Toch is het zicht naar voren het beste in de test. Een lager raampje achter de chauffeur geeft goed zicht op de trekhaak/kipperknobbel. Een fijne trap leidt tot een deur waaraan je echt hard moet trekken. De zesstijlencabine is smal en heeft een klein koelvak bovenin. Er is weinig opbergruimte in het dak, de ruimtes bij de spatborden hebben deksels. Een goede plek voor de telefoon ontbreekt (wel optie). Het cabine-interieur is gemaakt van een licht, bijna wit materiaal dat snel vies wordt. Het stuurwiel is in een grote hoek te verstellen. De gordel klikt vast aan de rechterkant. Door drie knoppen los te draaien kan de chauffeur de armsteun naar voren en naar achter stellen, en omhoog of omlaag.


 • De spatbordbediening voor de hefinrichting vraagt wat aandacht. Deze moet je namelijk eerst ontgrendelen. Dat doe je door drie keer in één bepaalde volgorde op deze knoppen te drukken.

  De spatbordbediening voor de hefinrichting vraagt wat aandacht. Deze moet je namelijk eerst ontgrendelen. Dat doe je door drie keer in één bepaalde volgorde op deze knoppen te drukken.

 • De enige trekker waarbij je de aftakas kunt inschakelen via de rijhendel: handig! De transmissie werkt vloeiend. De omkeershuttle bedien je op drie plaatsen: rijhendel, joystick én onder het stuur.

  De enige trekker waarbij je de aftakas kunt inschakelen via de rijhendel: handig! De transmissie werkt vloeiend. De omkeershuttle bedien je op drie plaatsen: rijhendel, joystick én onder het stuur.

 • De radiator opent niet, maar biedt wel genoeg ruimte voor een schoonmaak.

  De radiator opent niet, maar biedt wel genoeg ruimte voor een schoonmaak.

Lees hoe de geteste trekkers zich verhouden tot elkaar, hoe ze presteren, wat ze verbruiken, wat ze kosten en hoe ze scoren ten opzichte van elkaar. Ga naar TREKKER van februari (nr. 341) voor de algemene testresultaten. De bevindingen per merk staan in het nummer van maart (nr. 342). Beide verhalen beginnen op pagina 12. U vindt alle gepubliceerde trekkertests op een rijtje op trekkermagazine.nl/trekkertest.

Auteurs: Bob Karsten en Bas van Hattum

Bob Karsten, Bas van Hattum

Of registreer je om te kunnen reageren.