Home

Nieuws

Lely-hooibouw naar Agco

Lely heeft zijn hooibouwmachinedivisie verkocht aan de Agco-corporation. De verkoop betreft Lely’s bedrijfsonderdeel ‘Forage’ waar de Lely-grasmaaiers, schudders, harken, opraapwagens en de Lely/Welger-ronde balenpersen onder vallen.

De koper, Agco, is één van de grootste fabrikanten van trekkers en landbouwmachines ter wereld. Onder meer de merken Fendt, Massey Ferguson en Valtra, Fella en Challenger behoren tot de Agco-groep.

Focus op automatisering en data

Lely verkoopt dit bedrijfsonderdeel zodat het de focus kan leggen op de automatisering en dataverwerking op en rond het melkveebedrijf. CEO Alexander van der Lely zegt hierover: “Lely wil zich richten op zijn rol als innovator op het terrein van robotisering en sensor- en datasystemen voor het melkveebedrijf en ziet daarin de meeste potentie voor de toekomst. Naast de vernieuwende melkrobot zijn ook nog andere producten ontwikkeld.”

Lely verkoopt al zijn landbouwmachines aan Agco. Dit zijn de opraapwagens (foto), balenpersen, maaiers, schudders en harken. Foto: Henk Riswick
Lely verkoopt al zijn landbouwmachines aan Agco. Dit zijn de opraapwagens (foto), balenpersen, maaiers, schudders en harken. Foto: Henk Riswick

Agco is tevens eigenaar van hooibouwmachinefabrikant Fella die ook al maaiers, schudders en harken produceert. Vandaar dat Agco de productie van de Lely-maaiers, schudders en harken binnen een jaar wil afbouwen in het Nederlandse Maassluis en overhevelt naar andere Agco-fabrieken. Agco wordt wel volledig eigenaar van de Lely-fabrieken in het Duitse Wolfenbüttel (balenpersen) en Waldstetten (opraapwagens). Volgens de geruchten wil Agco alle Lely-producten labelen onder de ‘premium’ merknaam Fendt.

200 arbeidsplaatsen vervallen

Een aantal medewerkers van Lely zal meegaan naar Agco, maar het overgrote deel niet. Op de lange termijn verwacht Lely dat zo’n tweehonderd arbeidsplaatsen vervallen, waarvan honderd op het hoofdkantoor in Maassluis.

Lees ook: Lely ziet omzet met 10% dalen

Of registreer je om te kunnen reageren.