Home

Foto & video

Zonovergoten demo’s in Oudenaarde (deel 1)

Tussen 65.000 en 70.000 bezoekers passeerden 23 en 24 september de poorten van de Werktuigendagen in Oudenaarde (B).

Iedere twee jaar vindt het evenement plaats aan de rand van de Belgisch Ardennen. Een combinatie van beurs en velddemonstraties. Dat betreft dan vooral de oogst van producten en grondbewerking. Het grote wereldnieuws wordt hier niet bekendgemaakt, maar er is altijd veel te zien en te praten. En zoals de Belgen zeggen ‘tijd voor een pint te vatten’. Vooral de zondag was zonovergoten, waardoor iedereen naar hartenlust kon uitpakken.

Foto

 • Het 36 hectare grote terrein leent zich prima voor het aanleggen van demoveldjes. De zaadleveranciers maakten daar gretig gebruik van, en hadden hun veldjes er netjes bij staan. Hulk is een van de rassen van euroCorn. Dat demoveldje zie je niet makkelijk over het hoofd. Rechts een veldje Fenizia, een ras dat seizoen 2016 voor het eerst op de rassenlijst stond. - Foto's: Martin Smits

  Het 36 hectare grote terrein leent zich prima voor het aanleggen van demoveldjes. De zaadleveranciers maakten daar gretig gebruik van, en hadden hun veldjes er netjes bij staan. Hulk is een van de rassen van euroCorn. Dat demoveldje zie je niet makkelijk over het hoofd. Rechts een veldje Fenizia, een ras dat seizoen 2016 voor het eerst op de rassenlijst stond. - Foto's: Martin Smits

 • Kuhn Axent 100.1. Stond twee jaar geleden voor het eerst op de Agritechnica. Heeft 9.500 liter inhoud en een gestuurde achteras. Naar keuze kan er een Axis PowerPack achterop, of een Lime PowerPack. Axis om kunstmest te strooien met het 1,5 jaar geleden vernieuwde doseersysteem. Kuhn meet en regelt de werkelijke dosering per schijf niet meer aan de hand van de hydraulische druk op de aandrijving, maar aan de hand van elektronische meting van de kracht op de aandrijfas. Met het Lime PowerPack kun je kalk strooien. Van die uitvoering draait er inmiddels één in Nederland.

  Kuhn Axent 100.1. Stond twee jaar geleden voor het eerst op de Agritechnica. Heeft 9.500 liter inhoud en een gestuurde achteras. Naar keuze kan er een Axis PowerPack achterop, of een Lime PowerPack. Axis om kunstmest te strooien met het 1,5 jaar geleden vernieuwde doseersysteem. Kuhn meet en regelt de werkelijke dosering per schijf niet meer aan de hand van de hydraulische druk op de aandrijving, maar aan de hand van elektronische meting van de kracht op de aandrijfas. Met het Lime PowerPack kun je kalk strooien. Van die uitvoering draait er inmiddels één in Nederland.

 • Een Krone Big X 580-achtrijer maakt korte metten met een perceeltje snijmais. De mais staat er in België behoorlijk goed bij, hoewel het gewas gemiddeld genomen niet overdreven lang is. Het droge einde van het voorjaar heeft daar wellicht invloed op gehad.

  Een Krone Big X 580-achtrijer maakt korte metten met een perceeltje snijmais. De mais staat er in België behoorlijk goed bij, hoewel het gewas gemiddeld genomen niet overdreven lang is. Het droge einde van het voorjaar heeft daar wellicht invloed op gehad.

 • Niet alleen hakselen, ook inkuilen. De bezoekers kunnen zo een indruk krijgen van de snelheid waarmee de wagens lossen. Aanrijden gebeurt met een Ahlmann en met een Case-wiellader.

  Niet alleen hakselen, ook inkuilen. De bezoekers kunnen zo een indruk krijgen van de snelheid waarmee de wagens lossen. Aanrijden gebeurt met een Ahlmann en met een Case-wiellader.

 • België is het land van de aangedreven wagens. Die hadden tijdens de Werktuigendagen deze extra hulp niet nodig, maar het is een uitkomst als het nat is; zeker als je een heuvel of een steile kuilbult op moet. De aandrijving op deze wagen van Record schakel je met een hydraulisch cilindertje in- en uit.

  België is het land van de aangedreven wagens. Die hadden tijdens de Werktuigendagen deze extra hulp niet nodig, maar het is een uitkomst als het nat is; zeker als je een heuvel of een steile kuilbult op moet. De aandrijving op deze wagen van Record schakel je met een hydraulisch cilindertje in- en uit.

 • Steeds meer fabrikanten bieden schuifwagens aan. Fliegl is een van de pioniers op dat gebied en levert de drieasser Gigant tevens als meststrooier. Maar ook met een losvijzel achterop, om over te laden op vrachtwagens. Of bijvoorbeeld op de hamermolen, voor CCM.

  Steeds meer fabrikanten bieden schuifwagens aan. Fliegl is een van de pioniers op dat gebied en levert de drieasser Gigant tevens als meststrooier. Maar ook met een losvijzel achterop, om over te laden op vrachtwagens. Of bijvoorbeeld op de hamermolen, voor CCM.

 • Niet zozeer een schuifwagen zoals de Gigant, maar ook Fliegl en een specifieke meststrooier. Ook met een schuifsysteem. Door dit te kalibreren op gewicht kun je, wanneer je de wagen goed gelijkmatig vult met koppeling aan GPS ook plaatsspecifiek doseren. Van dit type strooiers lopen er inmiddels 17 in Nederland, maar GPS gestuurd strooien is door Fliegl in Oudenaarde pas voor het eerst publiekelijk getoond. De wagen heeft een inhoud van 14 kuub en is berekend op 12 ton.

  Niet zozeer een schuifwagen zoals de Gigant, maar ook Fliegl en een specifieke meststrooier. Ook met een schuifsysteem. Door dit te kalibreren op gewicht kun je, wanneer je de wagen goed gelijkmatig vult met koppeling aan GPS ook plaatsspecifiek doseren. Van dit type strooiers lopen er inmiddels 17 in Nederland, maar GPS gestuurd strooien is door Fliegl in Oudenaarde pas voor het eerst publiekelijk getoond. De wagen heeft een inhoud van 14 kuub en is berekend op 12 ton.

 • Een smalle bak met een laag zwaartepunt waar grote wielen naast passen. Dat concept is van oorsprong vooral een Franse kwestie. Het bestaat inmiddels al jaren; veel Nederlanders zagen ze waarschijnlijk voor het eerst op de Werktuigendagen in Oudenaarde aan het werk. Toen waren het al verrassend grote wagens, maar zet je er een as bij. dan kan de bak nog een paar meter langer. Joskin is een van de aanbieders. Dit is de op één na grootste Tornado 3, goed voor bijna 21 kuub en 20 ton draagvermogen. 24 kuub is ook leverbaar.

  Een smalle bak met een laag zwaartepunt waar grote wielen naast passen. Dat concept is van oorsprong vooral een Franse kwestie. Het bestaat inmiddels al jaren; veel Nederlanders zagen ze waarschijnlijk voor het eerst op de Werktuigendagen in Oudenaarde aan het werk. Toen waren het al verrassend grote wagens, maar zet je er een as bij. dan kan de bak nog een paar meter langer. Joskin is een van de aanbieders. Dit is de op één na grootste Tornado 3, goed voor bijna 21 kuub en 20 ton draagvermogen. 24 kuub is ook leverbaar.

 • Typisch Duits is een giertank met sleepslangen, zoals deze 18,5-kuubs Fliegl. Hij heeft bovendien een kunststof tank. Niet helemaal nieuw bij Fliegl, maar wel voor de Nederlandse en Belgische markt, is de uitschuifbare eerste as. De achterste as is een fuseegestuurde meeloopas.

  Typisch Duits is een giertank met sleepslangen, zoals deze 18,5-kuubs Fliegl. Hij heeft bovendien een kunststof tank. Niet helemaal nieuw bij Fliegl, maar wel voor de Nederlandse en Belgische markt, is de uitschuifbare eerste as. De achterste as is een fuseegestuurde meeloopas.

 • Uitschuiven gaat met twee vierkante kokers die in elkaar bewegen met behulp van cilinders. Zo kun je de sporen wat meer in de breedte verdelen.

  Uitschuiven gaat met twee vierkante kokers die in elkaar bewegen met behulp van cilinders. Zo kun je de sporen wat meer in de breedte verdelen.

 • De Werktuigendagen onderscheiden zich van vele andere evenementen doordat fabrikanten flink wat in het veld demonstreren. Maar verschillende - onder andere Amazone - doen hun best om de producten goed toe te lichten. Amazone plaatste zelfs een heuse tribune in de demo-ring. Hier de nieuwe Cataya-opbouwzaaimachine van Amazone.

  De Werktuigendagen onderscheiden zich van vele andere evenementen doordat fabrikanten flink wat in het veld demonstreren. Maar verschillende - onder andere Amazone - doen hun best om de producten goed toe te lichten. Amazone plaatste zelfs een heuse tribune in de demo-ring. Hier de nieuwe Cataya-opbouwzaaimachine van Amazone.

 • Ideaal weer en ideale grond voor een demo grondbewerking. Fabrikanten komen niet graag met het kleinste dat ze leveren. Zes- en zevenschaar ploegen zijn in de praktijk geen uitzonderingen meer, en dan wordt bovenover ploegen ook weer interessant. Rabewerk (en ook andere leveranciers) tonen daarom graag de werking van het bovenover rijden.

  Ideaal weer en ideale grond voor een demo grondbewerking. Fabrikanten komen niet graag met het kleinste dat ze leveren. Zes- en zevenschaar ploegen zijn in de praktijk geen uitzonderingen meer, en dan wordt bovenover ploegen ook weer interessant. Rabewerk (en ook andere leveranciers) tonen daarom graag de werking van het bovenover rijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.