Home

Nieuws

Veel onduidelijkheid rond verbod op sleepvoet

Er is veel onduidelijkheid over het verbod op de sleepvoetbemester. Een fout Twitter-bericht van RVO Agrarisch maakt de commotie compleet.

Dit bericht is geüpdatet

Komt er nu wel of geen verbod op de sleepvoetbemester? Het verbod zou 1 januari 2018 ingaan, maar het blijft onduidelijkheid of dit ook werkelijk van kracht wordt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en ook LTO en Cumela konden of wilden geen helderheid geven.

Tot dat RVO Agrarisch dinsdag 6 februari twitterde dat het verbod op 16 februari toch in gaat. Woensdagochtend trok RVO dit bericht alweer terug. “Het bericht is prematuur. We gaan uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren, maar er is regelgeving in de maak”, aldus een woordvoerder. LNV geeft aan dat er op dit moment geen duidelijkheid is en denkt dat dit woensdag ook niet meer komt. Wanneer wel en wat voor regelgeving er komt, is dus de vraag. Inmiddels heeft ook Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) namens de landbouwcommissie om opheldering gevraagd bij het ministerie over het gebruik van de sleepvoetbemester.

Verbod op sleepvoetbemester jaar vertraagd

Op zand- en lössgrond mag al sinds 2010 niet meer gewerkt worden met de sleepvoetbemester. Al sinds oktober 2012 is bekend dat de sleepvoetbemester op klei- en veengrond zal worden verboden. Er werd besloten dat dit verbod vanaf 1 januari 2017 in werking zou gaan. Toen kwam de regelgeving echter niet rond en daarbij waren er geen alternatieven voorhanden. Uitstel tot 1 januari 2018 volgde.

Onduidelijkheid over alternatieven

Buiten de verwarring rond het eventuele verbod, is het ook onduidelijk welke alternatieven nu dan wel zouden worden toegelaten. In een SBIR-subsidieproject hebben diverse fabrikanten in 2016 al een alternatief gepresenteerd. Of deze zijn toegelaten en zijn te borgen is onbekend.

De sleepvoet in combinatie met toevoeging van water, wat in de praktijk sleepslangen is, bleef in het eerdere voorstel wel toegestaan. Als die lijn wordt gevolgd, gaat het verbod dus vooral om de sleepvoetbemester wanneer die achter een tank is gebouwd en waarbij dus niet met water is te verdunnen. RVO belooft nog altijd binnenkort met meer mededelingen op de website te komen.

De tweet van RVO Agrarisch die al snel weer werd teruggetrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.