Redactie

De hamvraag

De Agritechnica is achter de rug. Diverse artikelen daarover vindt u op deze site, en een uitgebreid verslag staat op papier in nummer 351. Vaak wordt ons na afloop de vraag gesteld: ‘Wat was precies het grootste nieuws?’ En na editie 2017 bekruipt je dan het gevoel: Tja, wat was dat eigenlijk ...?
Foto: Matthijs Verhagen
Foto: Matthijs Verhagen

Die gedachte is wel te verklaren. In de aanloop naar de Agritechnica overspoelden fabrikanten de redacties al met nieuwe ontwikkelingen, proefritten, impressies en uitnodigingen over trekkers en machines waarvan de officiële introductie op de Agritechnica zou volgen. Je mag wel stellen dat we niet eerder al zo veel van tevoren wisten.

Om terug te komen op de hamvraag, en je zou al het nieuws van de afgelopen maanden even vergeten? Dan zou het grootste nieuws zijn de Fendt rupstrekkers. Of de Kubota-robottrekker, of de Claas Axion 900 op rupsen. Afijn, bekijk onze Agritechnica-Special nog maar eens die de vorige maand meekwam met TREKKER, en blader de laatste vijf uitgaven van TREKKER nog maar eens rustig door.

Verrassingen

Als je afgaat op de nieuwe ontwikkelingen waarvan we nog níets wisten, dan kom je – een enkel bericht uitgezonderd – automatisch op een reeks nieuwtjes die afkomstig zijn van Aziatische of Oost-Europese fabrikanten. En dan wordt het antwoord op ‘Wat was het grootste nieuws?’ een stuk eenvoudiger. Dan noem je een 220 pk sterke YTO uit China. Of het feit dat ’s werelds grootste trekkerfabrikant, het Indiase Mahindra & Mahindra er voor de eerste keer was. Of dat er een 466 pk sterke Belarus met vette Caterpillar-motor stond (kostprijs ‘slechts’ 2 ton).

De Indiaase trekkerbouwer Mahindra & Mahindra staat voor het eerst op de Agritechnica. De fabrikant wil ook in Europa machines verkopen. Mahindra pakte fors uit met een grote, gevulde stand. - Foto:Mark Pasveer
De Indiaase trekkerbouwer Mahindra & Mahindra staat voor het eerst op de Agritechnica. De fabrikant wil ook in Europa machines verkopen. Mahindra pakte fors uit met een grote, gevulde stand. - Foto:Mark Pasveer

Dat Mahindra & Mahindra er stond was echt bijzonder. En dat deze fabrikant een partnerschap aangaat met machinebouwer Dewulf, is nog veel specialer. Misschien was dat wel het grootste nieuws.

Of registreer je om te kunnen reageren.