Redactie

9652 bekeken 2 reacties

Wordt het niet tijd na 30 jaar …

De eerste stap om trekkers en landbouwvoertuigen te registreren, dateert al van begin jaren tachtig. Ook toen al om tegemoet te komen aan de Europese typegoedkeuring en de Europese homologatie (gelijktrekking). Doel: helderheid verschaffen aan de wetsdienaars die op papier niet het verschil weten tussen een trekker, Unimog of maaidorser.

En nu zijn we ruim 30 jaar verder. Bijna 35 zelfs. En eigenlijk zijn we nog geen stap verder. Trekkers zijn nog altijd niet centraal geregistreerd. Meneer de agent weet nog steeds niet hoe het zit en – op een enkeling na – gedoogt alles maar om ellende voor zichzelf te voorkomen. En nu dreigt er een miljoenenboete vanuit Brussel. Omdat Nederland – meestal het beste jongetje van de klas – na al die jaren zoiets eenvoudigs niet geregeld krijgt. De andere EU-landen lukt het kennelijk wél.

De wegbeheerders (en dus de politie) willen de wettelijke maximumsnelheid van trekkers alleen opschroeven van 25 naar 40 km/u als zij kunnen zien met wat voor een voertuig ze te maken hebben. Een papiertje met daaraan verbonden een registratie en een bepaalde herkenning, waarbij een kenteken nog altijd de meest logische oplossing is, ligt voor de hand.

Wegbeheerders willen in ruil voor een hogere snelheid op de weg dat trekkers identificeerbaar zijn. Een kenteken dus. - Foto: Peter Roek
Wegbeheerders willen in ruil voor een hogere snelheid op de weg dat trekkers identificeerbaar zijn. Een kenteken dus. - Foto: Peter Roek

We zijn dus na al die jaren feitelijk geen stap verder. Als we ons bedenken wat al die inspanningen en dure Haagse uren gekost hebben, dan hadden we er beter 35 jaar terug al een kenteken op kunnen schroeven en gewoon mee moeten gaan met de vergelijkbare regels van onze ooster- of zuiderburen. Dan waren we wellicht goedkoper uit geweest dan nu, hadden we minder ongelukken gehad en had iedereen legaal de snelheid kunnen rijden die hij of zij zelf graag wil. Of dat nu 25, 40, 50, 65 of 80 kilometer per uur is.

2 reacties

  • Frits van van Manen

    Algemeen bekend beeld van de Nederlandse overheid, zwak, zwak......................

  • J. Fokkert

    Hoeveel ongelukken en doden scheelt een kenteken?

Of registreer je om te kunnen reageren.