Redactie

1 reactie

Hoog van de toren blazen

Het wordt eigenlijk een beetje saai. Altijd dezelfde fabrikanten die iets helemaal anders durven te ontwikkelen dan anderen.

Niet dat het altijd een succes wordt. Maar toch, ze doen het wél. Een fabrikant die vaak bijzondere uitvindingen in de markt zet, is Krone. Het deed dat eerder met de Premos brokjesmachine (2015) en de Ultima continu-rondebalenpers (2011).

In 2015 presenteerde het eigenzinnige Krone ook al een buitenbeentje: de brokjesmaker Premos 5000. - Foto: René Koerhuis
In 2015 presenteerde het eigenzinnige Krone ook al een buitenbeentje: de brokjesmaker Premos 5000. - Foto: René Koerhuis

En ook nu hebben ze nu weer iets bijzonders bedacht. Iets dat we – voor zover wij weten – nog niet eerder zagen op de zelfrijdende hakselaar. Het lost een probleem op waar bijna elke hakselpiloot wel last van heeft, maar voor lief nam omdat het nu eenmaal zo was. Ook voor Nederlanders kan het uitkomst bieden. Ik stel bewust ‘kan’, omdat het in ons land zo’n vaart niet zal lopen. Wat het is? Een cabine die je zo even 70 centimeter de lucht in kunt schuiven. Met name de hakselaarchauffeurs in Noord-Italië en Amerika, waar de mais 3,5 à 4 meter hoog is, zullen dit kunnen waarderen. Die beste mensen kijken soms wekenlang onafgebroken naar groene stengels die in een vloeiende beweging naar het midden bewegen en aldaar verdwijnen onder hun zitting. Als kind kan ik me herinneren dat ik er wel eens ‘dol’ van werd als ik enkele uurtjes in de hakselaar meereed. Laat staan als je er dagenlang naar zit te turen.

In de hoogste cabinestand kijkt de chauffeur van de nieuwe Big X nét over de rand van een hoge silagewagen. - Foto: Matthijs Verhagen
In de hoogste cabinestand kijkt de chauffeur van de nieuwe Big X nét over de rand van een hoge silagewagen. - Foto: Matthijs Verhagen

Het is weer eens zo’n uitvinding waarvan je denkt: waarom is dit niet eerder uitgevonden? De mais is in Nederland doorgaans – dit jaar uitgezonderd – niet zo hoog, maar een lekker comfortabel uitzicht , wie wil dat nu niet? Vanuit je ivoren toren kun je nu lekker naar de horizon kijken, en tijdig zien waar je collega’s staan te wachten of vastrijden. En tot slot kun je de naast-rijdende kippers en wagens relaxed afvullen omdat je vanaf eenzame hoogte mee­kijkt over de rand. Bij deze Krone-hakselaar kun je dus letterlijk hoog van de toren blazen. Alleen houdt Krone het niet alleen bij praatjes. Welke fabrikant volgt?

Eén reactie

  • Piet Pomp

    Nieuw type cabine minstens net zo interessant.

Of registreer je om te kunnen reageren.